După o serie de piedici care au tergiversat implementarea întregului proiect de informatizare a sistemului de transport în comun, acesta a intrat în linie dreaptă, iar licitaţia a fost finalizată. Deşi procedura a fost contestată de patru ori, fiind chiar nevoie de reluarea licitaţiei, în final, doar trei firme şi-au depus oferta. „Mă bucur că am reuşit să ajungem în faza de deschidere a ofertelor, având în vedere că vorbim de un proiect care de aproape un an a fost blocat de tot felul de contestaţii care s-au şi dovedit a fi nefondate. Acest proiect este foarte important pentru noi, pentru că odată cu implementarea lui, serviciile oferite de RAT Braşov vor ajunge la acelaşi nivel ca în vestul Europei”, a explicat primarul George Scripcaru.
Procedura de achiziţie pentru proiectul de „e-ticketing” a fost demarată încă din noiembrie 2013 şi ar fi trebuit să se încheie în 16 ianuarie 2014, iar în 18 luni, proiectul ar fi trebuit implementat . Două firme au contestat însă caietele de sarcini, în patru rânduri, una ajungând chiar la Curtea de Apel, care a dat câştig de cauză Primăriei Braşov.
Bilet pe RAT de tip „destinaţie turistică”
Informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov va permite taxarea călătorilor prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, respectiv în autobuze vor fi montate aparate care validează călătoria automat la urcarea în autobuz. În cadrul acestui proiect ar urma să fie modernizate şi 34 de staţii şi să fie instalate 119 panouri de informare pentru călători. Acestea vor oferi informaţii cu privire la graficele de circulaţie sau unele deficienţe apărute. Prin implementarea noului sistem şi autobuzele şi troleibuzele vor putea fi monitorizate prin sisteme GPS. Sistemul de cartele va permite pe lângă accesul în mijlocul de transport şi taxare pe interval de timp, şi oferirea de acces pe baza unor cartele de călătorie speciale, la muzee, teatre sau alte obiective, respectiv un bilet de tip „destinaţie turistică”.
Proiectul care este finanţat 98% din fonduri europene are un termen de implementare de 18 luni, iar investiţia a fost evaluată la suma de 23.993.644,62 lei fără TVA. Primăria a solicitat o finanţare de 20.333.319,63 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de 31.596.105,53 lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional.