Braşovul, alături de Bucureşti, Cluj, Timişoara. Sibiu, Arad şi Târgu Mureş, este unul din oraşele în care s-a dezvoltat serviciul BPO (Business Process Outsourcing), în principal datorită centrelor universitare puternice care există în aceste localităţi.
BPO desemnează acele activităţi externalizate de către o companie către un terţ. România a devenit locul ideal pentru serviciile nearshore ca rezultat al unui sistem de învăţământ cu rezultate satisfăcătoare ca medie şi a forţei de muncă de bună calitate. Tinerii români, datorită compatibilităţii culturale, cunosc o plajă variată de limbi străine. Limbi precum engleza, franceza, maghiara, spaniola, italiana, germana sau rusa sunt la mare căutare în domeniu. Principalele centre sunt în domeniul IT, industria auto, telecomunicaţii sau în companiile de producţie.
Cei mai mari externalizatori de servicii de afaceri sunt, la nivel global, SUA, Germania, Japonia, Olanda, Italia, Franţa şi Marea Britanie. În prezent, peste 25.000 de oameni lucrează în domeniu în ţara noastră. Companiile cu departamente de BPO angajează, în medie, între 100 şi 500 de persoane pe an. Piaţa este într-o continuă evoluţie, iar companiile au început să devină din ce în ce mai exigente. Conform Association Business Service Leaders, industria a crescut cu procente între 10 şi 30% în ultimii ani.
Pe lângă eficientizarea proceselor şi reducerea timpului dedicat activităţilor de suport, firmele de outsourcing sunt căutate şi pentru menţinerea confidenţialităţii salariilor sau pentru asigurarea funcţionării în permanentă a reţelei de IT şi dezvoltarea unor aplicaţii de software.
Pe de altă parte, unul dintre cele mai mari pericole ale externalizării îl poate reprezenta faptul că, odată cu contractarea unei companii care oferă astfel de servicii, o firmă poate externaliza cu totul şi know-how-ul din domeniul respectiv. Există şi companii, în special cele cu capital local, care rămân reticente la posibilitatea de a-şi externaliza anumite procese.