Mii de turişti aleg să-şi reîncarce bateriile la munte, în weekenduri, iar una dintre distracţiile preferate de majoritatea este grătarul. Din păcate, mulţi nu respectă nici măcar regulile minime de bun simţ, ce să mai vorbim de prevederile „Legii Picnicului”, şi lasă în urma lor o mizerie de nedescris.
Cei mai mulţi dintre turişti campează ilegal, cu bună ştiinţă şi, de exemplu, deşi în zona Cheilor Râşnoavei se află o zonă special amenajată pentru grătare, cei care vin la iarbă verde preferă să se aşeze pe prima pajişte, fie ea proprietate privată sau domeniu public şi să încingă focul direct pe pământ, după ce se aprovizionează cu lemne direct de la sursă, din pădure. Sâmbătă, distracţia celor care ieşiseră la un grătar în această zonă le-a fost stricată de comisarii Gărzii de Mediu, care alături de reprezentanţii Primăriei Râşnov şi cei ai Poliţiei Locale Râşnov i-au luat la întrebări pe cei care îşi vedeau liniştiţi de întors micii şi carnea pe grătar.
După avertisment, se trece la amenzi
Prinşi pe picior greşit, mulţi au încercat să se scuze, susţinând că nu ştiau că stau pe proprietăţi private şi nici că în apropiere se află o zonă special pentru grătare. În ceea ce priveşte mizeria, majoritatea s-au scuzat spunând că aşa au găsit şi nu sunt ei vinovaţi. „Nu vom mai tolera aşa ceva, pentru că pur şi simplu nu mai putem continua la nesfârşit în acest mod. Noi spunem că turiştii sunt de bună credinţă şi să îi lăsăm să se bucure de o ieşire în natură, dar se pare ca nu e chiar aşa. Mulţi lasă foarte multe gunoaie în jurul lor, iar unii chiar campează pe proprietăţi private. Prin această acţiune am ţinut să le atragem atenţia celor care au greşit, iar de acum vom aplica legea şi vom da amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei”, a precizat Mariana Ducar, viceprimarul Râşovului.
Toţi turiştii găsiţi cu nereguli au primit doar avertismente, însă şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Braşov au ţinut să sublinieze faptul că data viitoare nu vor mai fi iertaţi şi toţi cei care aleg relaxarea de weekend la munte sunt obligaţi să respecte anumite reguli. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că este nevoie să respecte mediul, natura şi să lase curăţenie în urma lor. Este esenţial să respecţi măcar câteva reguli de bun simţ. Nu poţi să faci picnic decât în zonele special amenajate, să arunci resturile menajere în locurile special amenajate pentru aşa ceva, să nu poluezi apele curgătoare, acolo unde este cazul, iar cel mai important este să aprinzi focul doar în vetrele amenajate de autorităţi”, a explicat comisarul Ilie Gheorghe de la Garda de Mediu Braşov.
Zonă de picnic autorizată, pe 35 de hectare, în Cheile Râşnoavei
În zona Colţii Cheii de pe Valea Râşnoavei, Primăria Râşnov a amenajat încă din 2012 o zonă specială de picnic, pe o suprafață de 35 de hectare, cu respectarea tuturor normelor de mediu, inclusiv cele incluse în Legea Picnicului, publicată în Monitorul Oficial în data de 27 martie 2012. În această zonă special amenajată, râșnovenii și turiștii au la dispoziție tot ce le trebuie pentru un picnic reușit – o parcare pe 0,5 hectare, toalete ecologice, terenuri unde pot practica diferite sporturi și un loc de joacă pentru copii, foișoare, bănci și mese rustice, dar mai ales vetre de foc speciale.