Corpul A al Şcolii Gimnaziale nr. 12 de pe strada De Mijloc va intra în şantier cel târziu din toamnă, reprezentanţii Primăriei finalizând recent documentaţia în vederea organizării licitaţiei pentru desemnarea unui constructor. Ţinând cont că unitatea de învăţământ funcţionează într-o clădire istorică, pentru a i se păstra aspectul, în conformitate cu avizul eliberat de Direcţia de Cultură, constructorul are obligaţia să fotografieze întreaga clădire, iar apoi să treacă la decopertarea faţadei, montarea izolaţiei exterioare şi refacerea faţadei originale, inclusiv cu montarea de cărămizi aparente.
„Sperăm ca până la jumătatea acestei luni, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice să ne avizeze documentaţia de licitaţie, astfel încât după 15 august să putem posta în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de licitaţie pentru lucrări. Dacă totul merge bine, sperăm ca la sfârşitul lunii octombrie să înceapă lucrările de reparaţii capitale. Aceste lucrări sunt necesare şi foarte complexe, deoarece clădirea a fost construită în anul 1905, iar de atunci nu s-au mai făcut intervenţii majore, ci doar lucrări obişnuite de reparaţii şi întreţinere. Având în vedere că vizăm inclusiv partea de consolidare, am stabilit împreună cu conducerea şcolii ca în perioada lucrărilor, activitatea de învăţământ să se desfăşoare exclusiv în corpul de clădire de pe strada Şcolii”, a declarat primarul George Scripcaru. Potrivit documentelor tehnice, costul estimat al investiţiei este de 5,1 milioane lei.
Şi sala de sport va fi renovată
Pentru această clădire sunt prevăzute lucrări de consolidare, înlocuire a ţiglei de pe acoperiş şi refacerea structurii acoperişului, recompartimentări, schimbarea tâmplăriei şi a sistemului de încălzire, dar şi refacere completă a finisajelor. Vor fi modernizate grupurile sanitare, iar pe două dintre niveluri vor fi amenajate două toalete noi. În privinţa sistemului de încălzire, vor fi desfiinţate sobele care funcţionau cu gaz şi vor fi înlocuite cu o instalaţie complet nouă, alimentată de o centrală termică proprie pe gaz, deoarece, ţinând cont că imobilul se află în zona istorică, nu există sistem centralizat de încălzire. De asemenea, vor fi schimbate toate instalaţiile sanitare şi electrice şi vor fi montate instalaţii pentru detecţia şi prevenirea incendiilor, instalaţii de sonorizare şi de supraveghere video.
Şi sala de sport va intra într-un amplu proces de renovare, fiind prevăzută şi amenajarea unor toalete în incinta acesteia, urmând să fie montată şi o centrală termică sperată pentru această clădire.
Până la jumătate lunii, se închid celelalte şantiere din şcoli
Totodată, până la jumătatea acestei luni, în toate cele 86 de unităţi de învăţământ din Braşov trebuie să se finalizeze lucrările de reparaţii şi igienizare. „Până pe 7 august au fost finalizate lucrările de reparaţii la 19 unităţi şcolare, iar în prezent se lucrează la alte 41. Totodată, sunt în stadiul de aprovizionare cu materiale şi vor începe lucrările la alte 15 unităţi şcolare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Până pe 12 iulie au fost încheiate 75 de contracte cu opt firme de construcţie, valoarea acestora fiind de 3,5 milioane lei. Lucrările de reparaţii şi igienizări constă în zugrăveli interioare, reparaţii ale lambriurilor şi parchetului, reparaţii ale instalaţiilor electrice şi sanitare, reparaţii ale acoperişului clădirilor, faţadelor, sau împrejmuirilor, amenajarea de rampe şi grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilităţi.