Stiri Brasov

Foto: Cum arată Ambulatoriul „de cinci stele” al Maternităţii Braşov

Inaugurare ambulatoriu policlinica maternitate (9)Lucrările de modernizare a Ambulatoriului Maternităţii au fost finalizate, după mai bine de un an în care spaţiul a fost în şantier. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), iar valoarea investiţiei s-a ridicat la suma de 2.169.119,60 lei, din care 1.700.200 de lei a fost finanţarea nerambursabilă. Pe lângă cofinanţare, Consiliul Judeţean Braşov a mai suportat din bugetul propriu o serie de lucrări care nu erau cuprinse în proiect, cum ar fi amenajarea intrării în clădire şi dotarea cu obiecte sanitare a toaletei destinată persoanelor cu handicap, lucrări în valoare de 28.000 de lei, precum şi montarea unui lift pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, în valoare de 5.000 de euro.

Urmează Ambulatoriul de la Copii

„Consider că după finalizarea acestui proiect, Maternitatea din Braşov poate funcţiona la standarde europene. Acum, avem în plan un proiect similar şi pentru Ambulatoriul de la Spitalul de Copii, care este la fel de important, având un caracter regional. Nu ne permitem să finanţăm investiţia integral de la bugetul judeţului, aşa că vom depune un proiect pentru a accesa o finanţare nerambursabilă din tranşa 2014 – 2020. Ţinând cont că policlinica de acolo este de trei ori mai mare decât ce avem la Maternitate şi costurile vor fi mai mari”, a precizat Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ Braşov.

După ce procesul de reabilitare s-a încheiat, în ambulatoriul Maternităţii a fost amenajat şi un cabinet de neonatologie, iar celelalte patru cabinete vor fi specializate pe oncologie ginegologică, infertilitate, contracepţie, dar şi pe monitorizare maternofetală, urmând a exista şi un punct de recoltare. „Sperăm să vină cât mai multe paciente cu bilet de la medicul de familie pentru consult la noul Ambulatoriu, pentru că acum vor fi patru cabinete, în loc de unul, iar toate sunt dotate cu tot ceea ce este necesar. Se vor putea face şi ecografii sau biopsii. Tot ceea ce am reuşit să facem în acest spital, s-a făcut cu finanţare directă de la Consiliului Judeţean Braşov, dar şi cu fonduri europene. Practic, noi am venit cu proiectele şi am găsit înţelegere la CJ Braşov şi din bugetul destul de mic pe care l-a avut, ne-a ajutat”, a precizat managerul Maternităţii, dr. Mircea Preda.

 

Record de naşteri, în iulie

Noile cabinete medicale sunt dotate cu ecograf echipat doppler, negatoscop, colposcop şi electrocauter, iar, acum, în Ambulatoriu de la Maternitate se vor putea trata, zilnic, 28 de paciente, în intervalul 7.00-15.00. „Mă bucur că braşovencele pot avea condiţii europene pentru consultaţii ginecologice şi noi, cadrele medicale, avem condiţiile optime pentru lucru. ţinând cont de noile dotări, putem face toată gama de intervenţii ginecologice. În ultima vreme am avut o activitate foarte intensă ţinând cont că în iulie am avut un record de naşteri, 444, faţă de media obişnuită care este de 350. Din nefericire, avem probleme în ceea ce priveşte finanţarea cazurilor tratate de către Casa Judeţeană de Asigurări. Le solicităm celor de la Casă sprijinul, astfel ca să primim sumele necesare pentru toate cazurile, la timp”, a explicat dr. Valeria Badea, directorul medical al Maternităţii.

Şi Corpul B intră în şantier

Managerul unităţii sanitare a precizat că în aproximativ o lună şi Corpul B al Maternităţii va intra în şantier, lucrările fiind finanţate printr-un program al Băncii Mondiale. Rezolvarea regimului de proprietate a fost un element esenţial pentru aprobarea finanţării. Este vorba de cumpărarea clădirii vechi şi a terenului de la Biserica Evanghhelică, parte din el fiind necesar chiar pentru Ambulatoriu, respectiv pentru amenajarea rampei de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Investiţiile în clădirea veche a Maternităţii au fost estimate iniţial la 12 milioane de lei. În acest corp de clădire ar trebui să fie construite saloane moderne, în care mamele să poată sta cu bebeluşii şi să aibă grup sanitar propriu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*