Şcoala Profesională Germană Kronstadt, de la Braşov, prima instituţie de acest tip în sistem dual din România, a anunţat că 104 din cei 111 absolvenţi ai primei generaţii vor fi angajaţi de companiile unde au făcut practică în timpul şcolii.
Potrivit unui comunicat al instituşiei, angajarea elevilor va avea loc în perioada 4 – 12 august. Ceremonia de absolvire urmează să aibă loc astăzi, la Braşov Business Park. Astfel, 111 elevi vor deveni prima generaţie de tineri şcoliţi în acest sistem dual profesional, în care teoria se îmbină cu stagiile de practică în companiile partenere, iar 104 dintre ei au primit şi contracte de angajare în aceste firme. Iar alţi 129 de elevi, din cea de-a doua generaţie, au terminat primul an la Kronstadt.
„În perioada 4-12 august are loc angajarea absolvenţilor în companiile în care s-a desfăşurat pregătirea lor practică. Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual german din România. Cu susţinerea a 10 companii de renume mondial din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor o formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După 2, respectiv 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere”, arată reprezentanţii Şcolii Germane.
Elevii acestei şcoli trec la admitere printr-un proces de testare şi intervievare, la care participă atât şcoala, cât şi companiile partenere, unde tinerii fac şi stagiile de practică. Stagiile de pregătire practică ale elevilor se desfăşoară la Braşov exclusiv la companiile partenere. Diploma de calificare pe care o primesc elevii în urma absolvirii învăţământului profesional de scurtă durată este recunoscută pe plan european. De asemenea, elevii care îşi doresc să îşi continue studiile după şcoala profesională, se pot întoarce la liceu pentru a obţine diploma de bacalaureat.
Încă de la lansare, din 2012, toţi elevii admişi în învăţământul profesional de scurtă durată primesc lunar o bursă de 200 de lei din partea statului, iar la Braşov companiile oferă şi ele o bursă lunară în acelaşi cuantum, astfel că elevii de aici primesc 400 de lei în fiecare lună. Transportul şi masa sunt asigurate de şcoală şi companii pe perioada practicii, iar elevilor din afara judeţului le este asigurată cazarea.
Meseriile pentru care sunt pregătiţi elevii şcolii profesionale din Braşov sunt operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013) şi sculer matriţer (din 2013).
2 comentarii
Cu o astfel de rată de angajare, puțini vor mai merge la facultate. În sfârșit revenim la normalitate pentru că devenise destul de greu să găsești pe cineva care să știe niște lucruri esențiale precum – să repare o priză, o țeavă, un aragaz. Prietenii de vârsta mea(20-30 ani)toți au terminat ASE, Litere, Inginerie auto etc. dar toți trebuie să apelăm la persoane în vârstă care au terminat profesionala și au ceva ani experiență ca să ne ajute. Oamenii ăștia vor ieși la pensie în curând, iar cei calificați cu vârsta cuprinsă între 35-50 ani sunt plecați în străinătate. Este nevoie de tineri care să-i înlocuiască.