Stiri Brasov

Acordarea împrumutului de 6,5 milioane de euro pentru lucrările la aeroport şi spital, blocată la Ministerul Finanţelor

Lucrari pista aeroport 2 aprilie 2014 (1)În luna februarie, Consiliul Judeţean Braşov a lansat o licitaţie în vederea obţinerii unui împrumut în valoare de 29,43 de milioane de lei (6,5 milioane de euro), pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov (etapa a III-a) şi pentru reabilitarea consolidarea şi reamenajare corpului B al Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov. Contractarea acestui împrumut este însă tergiversată, ţinând cont că, deocamdată, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului de Finanţe nu a dat undă verde în acest sens.

„În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Comisia de împrumuturi a Ministerului Finanţelor ne-a cerut câteva documente pentru a reanaliza cererea depusă de noi. Solicitarea viza fosta societate comercială Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, în care Consiliul Judeţean era partener cu o firmă canadiană. Ni s-a cerut să spunem dacă această societate, lichidată între timp, a contractat împrumuturi pentru efectuarea unor lucrări la aeroport, lucru care nu s-a întâmplat. Sper ca în baza documentelor transmise de noi, Comisia să emită o decizie favorabilă nouă, astfel încât să putem contracta acest împrumut”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Mihai Pascu.

Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov s-a situat printre administraţiile judeţene care au avut un grad mic de îndatorare, respectiv care îi permitea să garanteze anumite împrumuturi şi să contracteze noi credite. Astfel, conform datelor prezentate de către Ministerul Finanţelor, CJ Braşov avea un grad de îndatorare de 21,75%, respectiv de 149,2 milioane de lei. Administraţia judeţeană a primit trei oferte pentru a contracta acest împrumut, respectiv de la CEC, BRD şi Unicredit Ţiriac Bank.

Lucrările vor continua cu sau fără împrumut

Din acest împrumut, 5 milioane de euro ar urma să fie destinaţi continuării investiţiilor la aeroport, iar restul pentru finalizarea lucrărilor de la spital, pentru care Consiliul Judeţean a alocat deja o serie de fonduri. Cu aceşti bani se vor realiza, printre altele la aeroport, platforma de parcare a aeronavelor, turnul de control, terminalul pentru pasageri, remiza pentru pompieri, uzina electrică şi postul de transformare sau drumul tehnologic. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu a ţinut să sublinieze faptul că indiferent de ceea ce va decide Comisia de specialitate din cadrul Ministerului de Finanţe lucrările la cele două obiective vor continua, cu fonduri de la bugetul judeţean. „Am lansat deja licitaţia pentru execuţia suprafeţelor de mişcare de la aeroport, iar la Spitalul Judeţean Braşov vom efectua lucrări, în valoare de aproximativ două miloane de euro, din fonduri proprii, respectiv din vânzarea Spitalului Dermato”, a precizat Aristotel Căncescu.

Valoarea totală estimată a lucrărilor pentru restul suprafeţelor de mişcare de la aeroport este de 28.661.780 de lei (peste 6 milioane de euro), fără TVA, iar între lucrări se numără construcţia căii de rulare ALFA, care are va avea o lungime de 212 metri, o lăţime de 23 metri şi acostamente de 7,5 metri pe fiecare latură. Totodată, în această etapă este cuprinsă şi amenajarea suprafeţei de parcare, îmbarcare şi debarcare (apron) ce asigură zona necesară derulării activităţilor specifice aeroportuare, de îmbarcare, debarcare, verificări sau alimentări pentru avioane. Această „parcare” va avea o suprafaţă totală de 17.750 de metri pătraţi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*