Stiri Brasov

Iluminat public pe modelul celui existent în zonele istorice din Roma şi Veneţia, în Piaţa Sfatului

iluminat arhitectural nou Piata Sfatului (4)Lucrările de montare a noului sistem de iluminat public din Piaţa Sfatului sunt aproape de final. Reţeaua din această zonă fusese montată în 1998, însă, pe lângă faptul că era depăşită din punct de vedere tehnic, aspectul său făcea notă discordantă cu restul clădirilor. Astfel, reprezentanţii Flash Lighting Services au căutat o soluţie tehnică care să îmbine eficient istoria şi arhitectura locului cu tehnologia de ultima generaţie. Astfel de tipuri de stâlpi şi lampadare există şi în Roma, în zona castelului Sant’Angelo, dar şi în Veneţia şi în Ravena.

,,Piaţa Sfatului reprezintă unul dintre simbolurile care dau identitate Braşovului şi de aceea trebuie să îi acordăm toată atenţia noastră, iar iluminatul public este un element important al acestei zone. Acest proiect a venit cu un concept nou, eficient, care să îmbine istoria şi arhitectura locului cu tehnologia. Ne-am propus să redăm oraşului nostru atmosfera de la începutul anilor 1900, prin montarea de stâlpi din fontă şi aparate de iluminat care să respecte forma celor de acum 100 de ani, însă realizate cu eficienţă ridicată şi design stilizat. Firma care a implementat acest proiect a studiat fotografiile din ultima sută de ani cu Piaţa Sfatului şi a identificat trei tipuri principale de stâlpi şi aparate de iluminat. Noul sistem a încercat să îmbine cât mai mult din elementele vechilor sisteme”, a explicat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Lucrările au început luni seara şi au fost finalizate în două zile, fiind executate de firma care se ocupă de administrarea iluminatului public din oraş. Costurile pentru acest proiect sunt de aproximativ 40.000 de lei pentru fiecare sistem în parte şi sunt suportate din bugetul local. Soluţia propusă de firma de iluminat prevede stâlpi din fontă, cu înălţimea de opt metri, cu patru console decorative şi patru corpuri de iluminat, pastrând forma alungită de acum câteva zeci de ani. În final, au fost montaţi nouă stâlpi noi, dintre care şase cu patru braţe, iar cei trei dinspre latura străzii Mureşenilor cu câte trei braţe, cu corpuri de iluminat alungite, echipate cu lămpi cu iodură metalică, care asigură o mai bună distribuţie a luminii pe toată suprafaţa Pieţei Sfatului şi un consum mai mic de energie electrică. Fiecare lampă are 140 de waţi.iluminat arhitectural nou Piata Sfatului (3)

Pavimentul şi fântâna vor fi şi ele refăcute

iluminat arhitectural nou Piata Sfatului (10)Primarul George Scripcaru a precizat că după ce se vor finaliza şi lucrările de modernizare a reţelei de apă din zonă, se va trece la reabilitarea efectivă a pavimentului din Piaţă, dar şi a fântânii arteziene. „Aşteptăm să înceapă lucrările Compania Apa, că şi în ceea ce priveşte montarea iluminatului, întâi de toate, a trebuit să aşteptăm finalizarea reţelei electrice, apoi vom trece la reabilitarea efectivă a pieţei, începînd de la paviment şi până la mobilier urban. Vom lucra pe zone, vom închide maximum 25% din Piaţă o dată, astfel încât să putem face aceste reparaţii, dar să păstrăm şi accesul publicului, iar piaţa să rămână funcţională pe durata acestora. Fântâna arteziană va fi şi ea refăcută la nivelul exterior, pentru că instalaţia a fost reparată şi este funcţjonală. Ne vom consulta şi aici cu specialiştii, pentru a găsi cea mai bună soluţie din punct de vedere al aspectului”, a a explicat primarul Braşovului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*