Stiri Brasov

Gratuitatea pe RAT a primit aviz negativ. Singurii care vor beneificia de călătorii gratuite rămân pensionarii cu venituri de până la 1.000 de lei

autobuz ratConsilierii locali brașoveni au dezbătut în ședința de plen de la finele săptămânii trecute cele două variante de acordare a gratuității pe RAT Brașov, atât în varianta propusă de aleșii PSD, exclusiv pentru pensionari, cu program între 8.30 și 14.00, cât și în varianta propusă de reprezentanții PNL și PDL, respectiv pentru toate persoanele care au venituri brute de până în 1.500 de lei.

Inițiatorii proiectului din urmă au decis să îl retragă de pe ordinea de zi, consilierul liberal Ciprian Bucur motivând decizia prin faptul că RAT Brașov a transmis o informare prin care a precizat că proiectul nu este oportun, comisiile de specialitate ale Consiliului Local au dat avize negative, iar bugetul RAT urma să fie rectificat, în această ședință, pentru a se aloca banii necesari pentru gratuitățile acordate în ședința de la începutul lunii mai, respectiv 15 călătorii gratuite pentru pensionarii care au venituri de până la o mie de lei, începând cu data de 1 iulie 2014.

Unii consilieri așteaptă încă sprijinul Guvernului

Proiectul propus de reprezentanții PSD a fost supus dezbaterii aleșilor locali, însă și acesta primise avize  negative de la Comisiile de Buget – Finanțe, de la cea Juridică şi Administraţie Publică Locală, precum și de la cea de Servicii comunitare şi de Utilitate Publică. Aleșii PDL și PNL au anunțat însă, că se vor abține de la votarea acestui proiect. „Știm că există un demers al președintelui Consiliului Județean Aristotel Căncescu la Guvern pentru acordarea unui sprijin financiar pentru susținerea acestor gratuități”, a precizat consilierul democrat-liberal Adrian Oprică. „Cu aceeași motivație și grupul PNL se va abține”, a completat și Ciprian Bucur. Chiar dacă cei doi consilieri UDMR au fost semnat pentru susținerea proiectului propus de PSD, acum, și aceștia au decis să se abțină, în contextul în care proiectul nu a fost considerat oportun în forma propusă. „Noi vom face în continuare demersuri la Guvern pentru a obține sprijinul necesar pentru acordarea acestor gratuități”, a precizat consilierul UDMR Szente Ladislau.

Astfel, proiectul de gratuitate pe RAT pentru pensionari a primit doar două voturi „pentru”, din partea celor doi consilieri PSD prezenți la ședință, Cătălin Leonte și Răzvan Popa, iar ceilalți 19 consilieri s-au abținut, astfel că proiectul nu a putut fi aprobat.

Bani în plus pentru RAT

Proiectul privind rectificare bugetului Regiei de Transport a fost însă aprobat cu unanimitate de voturi, prin această rectificare fiind alocate sumele necesare pentru facilitățile acordate pe transportul în comun de la 1 iulie.  „În această rectificare au fost prinși banii pentru plata ratelor BERD, respectiv pentru autobuzele cumpărate în anii anteriori. Totodată, de la 1 iulie, gratuitatea pe RAT a fost extinsă, pensionarii cu venituri de până la 1.000 de lei beneficiind de 15 călătorii gratuite, față de 10 călătorii, pentru vârstnicii cu venituri de până la 800 de lei, cum era până la această dată, și banii necesari pentru această facilitate au fost prevăzuți în această rectificare”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru. Astfel, după rectificare bugetului, veniturile regiei pe anul în curs sunt estimate la 71,19 milioane de lei, iar cheltuielile la 69,08 milioane de lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*