Stiri Brasov

Operatorii aeroportuari francezi au pus ochii pe Aeroportul de la Ghimbav

Vizita ambasador Franta François SAINT-PAUL (4)
Foto: Primăria Braşov

Noul ambasadorul al Franţei în România, Excelenţa Sa Francois Saint-Paul, a vizitat, ieri, Braşovul cu scopul de a susţine şi extinde implicarea firmelor franceze în investiţii locale, dar şi în vederea extinderii relaţiilor culturale dintre cele două ţări. Acesta a fost pentru prima dată la Braşov şi a mărturisit, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu primarul George Scripcaru, viceprimarii Adina Durbacă şi Adrian Atomei, şi consilierul local Radu Puşcariu, preşedintele Comisiei de Relaţii Externe, că prima impresie despre Braşov „este la fel de bună pe cât de bună este reputaţia Braşovului în afara României”.

„Braşovul are o imagine deosebită în afara României, pentru dinamismul său, şi este un oraş care se dezvoltă nu numai din punct de vedere economic, ci şi intelectual, cultural, şi universitar. Braşovul are o oportunitate foarte mare prin faptul faptul că este implicat alături de Lyon şi Hamburg în conceptul Smartcities, care înseamnă investiţie în dezvoltare durabilă, şi acesta este viitorul”, a ţinut să precizeze oficialul francez.

Oportunităţi de investiţii pentru francezi

Acesta a venit şi cu o veste bună pentru judeţul Braşov. Excelenţa Sa a precizat că doi mari operatori aeroportuari francezi, respectiv cei care administrează aeroporturile Metz-Nancy şi Paris, sunt interesaţi de viitorul Aeroport Internaţional Braşov şi sunt gata să participe la licitaţia pentru gestionarea aeroportului. „Aeroportul Internaţional Braşov este un lucru pe care îl urmărim cu atenţie şi interes. Avem operatori care pot fi interesaţi de administrarea acestui aeroport, şi sunt convins că ei vor fi la dispoziţia oraşului Braşov, când va veni momentul, dacă va fi organizată o licitaţie pentru desemnarea unui administrator care să opereze aeroportul”, a subliniat ambasadorul Franţei.

În acest context, primarul George Scripcaru a prezentat şi oportunităţile de investiţii ale Braşovului, dar şi buna relaţie de colaborare pe care municipalitatea o are atât cu investitorii francezi, cât şi cu zona culturală franceză. „Am avut o bună relaţie cu Franţa, prin relaţia de înfrăţire cu oraşul Tours, dar şi prin Alianţa Franceză, care activează de mulţi ani în oraşul nostru, şi este foarte implicată în viaţa culturală a comunităţii, sau prin Consulatul Onorific francez la Braşov. Investitorii francezi sunt prezenţi în număr mare la Braşov şi aceasta nu generează doar efecte economice, ci şi sociale, prin locurile de muncă pe care le creează. Ne interesează dezvoltarea unor noi proiecte în domeniul economic, educaţional şi cultural şi îmi doresc să menţinem foarte buna comunicare şi colaborare pe care am avut-o şi în timpul mandatului fostului ambasador”, a declarat George Scripcaru, primarul Braşovului.

Investiţii franceze de peste 57 de milioane de euro, la Braşov

Companiile cu capital francez ocupă locul al treilea în Judeţul Braşov din punct de vedere al capitalului social, realizând investiţii de 57 de milioane de euro, şi locul al şaselea ca număr de firme active, respectiv 288. În acest context, Excelenţa Sa a afirmat că doreşte să dezvolte şi zona lingvistică franceză. „Există o legătură între zona economică şi cea culturală franceză din fiecare localitate. Doresc să continue dezvoltarea lingvistică în zona Braşovului, pentru a crea un climat optim pentru afaceri, mai ales prin intensificarea colaborării dintre Primăria Braşov şi Centrul Cultural Francez”, a precizat ambasadorul.

„Un bazin de angajaţi bine pregătiţi” pentru investitorii francezi

Un alt lucru concret de care ambasadorul s-a arătat extrem de interesat a fost susţinerea învăţământului de tip profesional, în limba franceză, după modelul Şcolii Germane Kronstadt. „De câte ori întâlnesc firme cu o tehnologie foarte avansată în România, toate se plâng că le este foarte greu să găsească personal calificat. Este o problemă generală în România, iar România are două mari probleme: migraţia persoanelor sărace şi migraţia persoanelor cu competenţe ridicate. Noi dorim un parteneriat între firme franceze şi universităţi, sau şcoli profesionale susţinute de firme franceze”, a explicat ambasadorul Franţei. Acesta a mai precizat că este foarte interesat fie de o colaborare pentru susţinerea şi extinderea Şcolii Kronstadt, fie de creare a unui pol de pregătire la Făgăraş, la şcoala profesională deschisă deja, dar susţinută deocamdată de prea puţine firme, chiar dacă ele sunt cu capital francez. „Ne dorim un bazin de angajaţi bine pregătiţi, care să fie formaţi şi angajaţi de investitorii francezi. Am avea astfel doi poli solizi de pregătire în judeţul Braşov, unul la Braşov şi unul la Făgăraş”, a mai spus ambasadorul.

Emise a Radio France International

Francois Sain-Paul a anunţat că doreşte obţinerea unei licenţe de difuzare a Radio France International pentru Braşov şi Sibiu, considerând că ar fi un atu în plus pentru Braşov în media românească. „Este adevărat că RFI are o audienţă mai redusă, dar este o instituţie media de un înalt nivel jurnalistic, cu reputaţia unei media de foarte bună calitate. Există un dosar de candidatură pentru această licenţă depus în urmă cu nouă ani şi dorim să reluăm acest dosar”, a mai spus oficialul francez.

4 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*