Stiri Brasov

Guvernul le dă primăriilor din județ banii promiși pentru investiții… doar pe bază de factură

lucrari apa canalMinisterul Dezvoltării a alocat, în luna mai, pentru 42, din cele 58 de localităţi ale judeţului, 22 de milioane de lei, prin diferite programe, pentru continuarea unor proiecte de infrastructură demarate de mai mulţi ani şi care au fost abandonate, din cauza faptului că nu au existat fondurile necesare pentru finalizarea lor, dar şi pentru o serie de investiţii noi.

Senatorul brașovean Viorel Chiriac a precizat că sumele nu au ajuns încă la toate localitățile, fiindcă, Guvernul a schimbat metoda de alocare a acestor fonduri. „ Administrațiile locale trebuie să înțeleagă că primesc banii doar dacă este executată și facturată lucrarea. Documentele se depun la Consiliul Județean, care le înaintează Ministerului și apoi se virează banii primăriilor. Înainte, Guvernul dădea bani pentru cheltuieli curente și de capital și când se schimba puterea nu se mai finanța nimic. Acum, Ministerul Dezvoltării a încheiat un acord cu autoritățile locale prin care își ia angajamentul că va finanța lucrarea pe o anumită perioadă de timp”, susține Chiriac.

Cum s-au împărțit banii

Conform documentele transmise CJ Brașov în mai, Ministerul Dezvoltării a alocat Brașovului pentru continuarea unor proiecte începute 13,325 de milioane de lei, iar pentru obiective de investiţii noi, 8,675 milioane de lei. Şi Consiliul Judeţean Braşov a primit prin Subprogramul „infrastructură la nivel judeţean” 500.000 de lei pentru a continua reabilitarea şi modernizarea DJ 112 C Hălchiu – Satul Nou – Dumbrăviţa, dar şi alte 100.000 de lei pentru a demara o nouă investiţie, respecitv modernizarea DJ 104 L Buneşti – Viscri, o zonă care a devenit extrem de importantă pe harta turismului din întreaga lume, după ce satul Viscri a devenit pentru Prinţul Charles, o a doua casă. Chiriac a precizat că printre localitățile care au primit bani până acum se numără Augustin și Hălchiu, care aveau proiecte pentru extinderea rețelelor de apă și canal în valoare de aproape 500.000 de lei.

 

Cele mai multe fonduri de la Ministerul Dezvoltării în judeţul Braşov i-au revenit Râşnovului, care a primit 2 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de apă de la sursa Cheie Râşnoavei şi extinderea reţelei de canalizare din mai multe zone ale oraşului. Şi Zărneştiul a primit 700.000 de lei pentru reabilitare şi extindere a reţelelor de apă, plus alte 600.000 de lei, pentru un proiect nou, respectiv reparaţii la drumul spre Plaiu Foii.

Dintre comune, cei mai mulţi bani au ajuns la Mândra 1,15 milioane de lei şi la Feldioara şi Moieciu, câte un milion de lei, atât pentru lucrări la reţele de apă, cât şi pentru modernizarea unor drumuriLa polul opus, cei mai puţini bani, au ajuns la Şinca Nouă şi Părău, câte 50.000 de lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*