Stiri Brasov

Proiectul de „e-ticketing” pe RAT a ieşit, în sfârşit, din impas, iar la începutul lui august se vor deschide ofertele primite

eticketing rat brasovLicitaţia pentru implementarea proiectului de informatizare a sistemului de transport în comun a intrase din nou în impas, după ce o societatea comercială a contestat caietul de sarcini şi la cea de-a doua procedură. La începutul acestei săptămâni, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia depusă de această firmă, considerând-o neîntemeiată, ţinând cont că pe 17 mai 2014 Primăria Braşov a lansat o nouă licitaţie în acest sens, iar în noul caiet de sarcini se ţinuse cont de clarificările impuse de către Consiliu la procedura precedentă. „Sper ca de data aceasta să reuşim să ajungem în faza de deschidere a ofertelor, având în vedere că vorbim de un proiect care de aproape un an a fost blocat de tot felul de contestaţii care s-au şi dovedit nefondate. Acest proiect este foarte important pentru noi, pentru că odată cu implementarea lui, serviciile oferite de RAT Braşov vor ajunge la acelaşi nivel ca în Vestul Europei”, a precizat primarul George Scripcaru.

Pe 4 august se vor deschide ofertele

CNSC a dat acum undă verde continuării licitaţiei, iar dacă nu vor mai exista şi alte piedici, pe 4 august, s-ar putea deschide ofertele primite. Informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov va permite taxarea călătorilor prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, respectiv în autobuze vor fi montate aparate care validează călătoria automat la urcarea în autobuz. În cadrul acestui proiect ar urma să fie modernizate şi 34 de staţii şi să fie instalate 119 panouri de informare pentru călători. Acestea vor oferi informaţii cu privire la graficele de circulaţie sau unele deficienţe apărute. Prin implementarea noului sistem şi autobuzele şi troleibuzele vor putea fi monitorizate prin sisteme GPS. „Sistemul de cartele ne va permite să oferim, pe lângă accesul în mijlocul de transport şi taxare pe interval de timp, şi acces la muzee, teatre sau alte obiective, şi ne va permite să introducem şi un bilet de tip «destinaţie turistică», sporind oferta de servicii în acest domeniu şi gradul de atractivitate al Braşovului. În plus, ne va permite monitorizarea fluxului şi tipului de călători pe anumite trasee, a timpilor de parcurs din traseu, a poziţiei autobuzelor, astfel încât să putem regla permanent graficul de transport, numărul de mijloace de transport din trafic şi să afişăm timpii de aşteptare din staţii, exact ca la metrou”, a explicat primarul Braşovului.

Lucrări de aproape 24 de milioane de lei

Proiectul care este finanţat 98% din fonduri europene are un termen de implementare de 18 luni, iar investiţia a fost evaluată la suma de 23.993.644,62 lei fără TVA. Primăria a solicitat o finanţare de 20.333.319,63 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de 31.596.105,53 lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional. Licitaţia pentru proiectul de „e-ticketing” a fost demarată în noiembrie 2013 şi ar fi trebuit să se încheie în 16 ianuarie 2014. Două firme au contestat însă licitaţia, în patru rânduri, una ajungând chiar la Curtea de Apel, care a dat câştig de cauză Primăriei Braşov. Edilii au preferat să anuleze prima licitaţie şi să organizeze o alta, în speranţa că proiectul va fi implementat cât mai repede.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*