Stiri Brasov

1,6 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea zonei de nord a judeţului Braşov

baniGrupul de Acţiune Locală Asociaţia Transilvană Nord a reuşit să acorde în ultimii ani finanţări de 1.689.113 milioane de euro pentru diferite proiecte de dezvoltarea a părţii de Nord a judeţului, din această asociere făcând parte 13 unităţi administrativ teritoriale. Banii au fost accesaţi de această asociaţie de la Uniunea Europeană prin programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Axa LEADER, Sub-măsura – Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală , dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului, şi au fost finanţate atât proiecte ale autorităţilor publice locale, cât şi proiecte private.

„La iniţiativa Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) a fost înfiinţat acest Grup de Acţiune Locală din care fac parte 13 autorităţi publice locale, însă partea privată este majoritară, numărul total al membrilor fiind de 68. Această zonă a judeţului este o zonă defavorizată de mai mulţi ani, unde sărăcia este generalizată şi foarte multe familii trăiesc doar din ajutorul social, probleme care fac complicată creionarea unui program de dezvoltare pentru această parte a judeţului. Aceşti bani nerambursabili au fost contractaţi în special de firme şi de ONG-uri, dar şi de autorităţile locale, indiferent de culoarea politică. Singurele condiţii au fost ca proiectele să fie fezabile şi aceste proiecte să contribuie la dezvoltarea zonei”, a explicat Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Peste un milion de euro pentru investiţii private

Cristina Ciocan, reprezentantul ADDJB, a explicat că, în total, au fost semnate 22 de contracte de finanţare, dintre care 11 au vizat investiţii private în această zonă a judeţului, valoarea finanţării alocată firmelor fiind de 1.012.292 euro. Aceştia bani au fost folosiţi pentru achiziţia de utilaje agricole, construire de pensiuni agroturistice sau achiziţia de utilaje necesare în domeniul construcţiilor, precum şi cumpărarea unei ambulanţe veterinare.

Totodată, a mai spus aceasta, opt dintre administraţiile locale din această zonă au obţinut sprijin financiar nerambursabil în valoare de 676.821 de euro pentru câteva proiecte de dezvoltare a comunităţii. Printre proiectele care au obţinut sprijin financiar nerambursabil prin GAL Asociaţia Transilvană Nord se numără amenajarea unui traseu turistic de la DJ 131 până la Peştera Bârlogul Ursului din comuna Apaţa, valoarea proiectului fiind de peste 150.000 de euro, iar finanţarea nerambursabilă de 121.302 euro; dotarea căminelor culturale din satele aparţinătoare comunei Buneşti, o investiţie în valoare de 108.087 euro, din care bani neramburdabili 87.167 de euro; un centru de informare turistică în comuna Homorod, în valoare de 123.811 euro şi amenajarea unui parc în satul Mercheaşa, în valoarea de aproximativ 100.000 de euro, din care finanţare neramburabilă de aproape 81.000 de euro sau achiziţia unui utilaj multifuncţional pentru întreţinerea drumurilor, a rigolelor şi deszăpezire, în comuna Jibert, în valoare de 87.694, din care 70.721 vor fi bani europeni.

Alte finanţări nerambursabile

Nu în ultimul rând, trei proiecte depuse de comunele Augustin, Măieruş şi Ungra, cu o valoare totală de 340.423 de euro, sunt în evaluare la GAL, urmând să fie selectate dacă îndeplinesc condiţiile de conformitate şi eligibilitate. În prezent, este deschisă şi o sesiune de proiecte în cadrul Măsurii de modernizare a exploataţiilor agricole, termenul limită de depunere a dosarelor de finanţare fiind 14 iulie. Alocarea disponibilă în cadrul acestei sesiuni este de 198.000 de euro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*