Stiri Brasov

O nouă problemă în calea continuării lucrărilor la aeroport: CJ Brașov și-a pierdut dreptul de administrare asupra celor 200 de ha primite de la Guvern

aeroport 21 mai primul zbor cu avionul (78)În  2009, Consiliul Județean Brașov a primit 200 de hectare pentru a putea demara lucrările la Aeroportul de la Ghimbav, ținând cont că pe lângă terenul necesar pentru construcțiile propriu-zise  mai era nevoie și de o zonă pentru siguranța activității aeroportuare .

Terenul a trecut în domeniul public al județului și în administrarea CJ Brașov, de la Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, după o serie de emoții, ținând cont că, prima oară când s-a pus în discuție acest transfer de proprietate, la începutul lui 2009, proiectul de ordonanță a fost respins de Camere Deputaților și retrimis Comisiei pentru agricultură, silvicultură,  industrie alimentară şi servicii specifice în vederea reexaminării, deși autoritățile județene inițiaseră demersurile în acest sens încă din 2007.

Cinci ani, termenul dat de Guvern pentru realizarea investiției

Acum, a apărut o altă problemă. Ministrul Economiei, deputatul brașovean Constantin Niță, a precizat că în conformitate cu actul normativ emis în iunie 2009, terenul a fost dat autorității județene doar pe o perioadă de cinci ani, iar această perioadă practic a expirat.

„În cazul nerealizării obiectivului «Aeroport Internaţional Braşov Ghimbav», în termen de cinci ani, suprafaţa de teren, prevăzută în anexă, revine de drept în domeniul public al statului  şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof  şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov”, se precizează în textul respectivei ordonanțe. Totodată, la momentul transmiterii terenului CJ Brașov, Guvernul a avut și o cerință, respectiv  ca în momentul în care pista de decolare-aterizare a viitorului aeroport este construită, indiferent dacă cel care a construit este o entitate publică sau privată, pista va trece automat în proprietatea statului român.

Ministrul Economiei a precizat că în următoarea perioadă vor avea loc discuții între reprezentanții Guvernului și cei ai Consiliului Județean pentru a se clarifica situația acestui teren. „În conformitate cu această ordonanță, tot ce s-a făcut până acum, intră în proprietatea statului. Vom căuta o soluție pentru a ajunge la un consens cu Consiliul Județean Brașov. Există posibilitatea ca CJ Brașov să continue proiectul sau ca mai departe de finalizarea sa să se ocupe Guvernul și printr-un proces de privatizare să fie dat apoi unei societăți private”, a explicat Constantin Niță. Totodată, acesta a precizat că după vizita în China, unde a participat și vicepreședintele CJ Brașov Mihai Pascu pentru a prezenta obiectivul de investiție al aeroportului, a avut unele discuții cu privire la aeroportul de la Brașov și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Israel, în cadrul unei delegații oficiale. „Am discutat cu reprezentanții uneia dintre grupurile de firme care asigură logistica la mai multe mari aeroporturi din lume, în special pentru transportul de tip cargo, și au fost interesați de proiectul aeroportului de la Brașov. Împreună cu domnul Mihai Pascu le vom transmite celor din Israel o serie de documente referitoare la aeroport urmând ca să mai avem apoi și alte întâlniri”, a precizat ministrul Economiei.

Ministerul Agriculturii trebuie să își dea avizul de prelungire

În ceea ce privește continuarea proiectului de către autoritățile brașovene, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu, a precizat că instituția județeană a început deja corespondența cu Guvernul, în principal cu Ministerul Agriculturii, care deținea respectivul teren înainte de predarea lui către județul Brașov, dar și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru a se clarifica situația terenului. „Lucrările la această investiție au fost demarate, iar pentru a păstra aspectul formal am solicitat prelungirea termenului prevăzut de actul normativ din 2009. Până acum nu am primit răspunsuri favorabile. Eu sper că investiția, deosebit de importantă, va fi continuată. Cel mai important este ca Ministerul Agriculturii să își dea avizul pentru prelungirea acestui termen”, a subliniat Mihai Pascu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*