Stiri Brasov

O nouă lovitură dată prin lege pentru poliţiştii locali: nu vor primi nici raţie de hrană, nici bani în plus pentru zilele libere

politialocalaLuna aceasta, Guvernul a adoptat o Ordonanţă care aduce unele modificări în ceea ce priveşte salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Modificare legislativă a venit ca o veste bună doar pentru poliţiştii naţionali, jandarmii sau pompieri. Astfel, Ordonanţa de urgenţă stabileşte, în principal, că militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi plătiţi, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.

Până acum, legislaţia permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber. Dat fiind numărul redus al efectivelor acestor instituţii raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber după munca prestată în aceste condiţii putea afecta funcţionarea normală a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională. În aceste condiţii, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzător, cei care au muncit în zilele libere vor primi această majorare.

Niciodată n-au fost trataţi în mod egal

Şi de data aceasta, poliţiştii locali au fost săriţi din schemă, aceştia neputând beneficia de privilegiile conferite de această nouă lege poliţiştilor naţionali, fiind de altfel o nouă lovitură după neacordarea raţiei de hrană. „Dacă ne referim la ordine şi siguranţă publică, poliţiştii locali nu ar trebui consideraţi o categorie aparte faţă de colegii lor din poliţia naţională. Noua reglementare discriminează din nou poliţiştii locali, pe lângă faptul că nici până acum nu a fost reglementată o problemă mai veche, privind acordarea normei de hrană, pe care de asemenea poliţiştii locali nu o primesc. Astfel, pe lângă problema normei de hrană, această nouă măsură reprezintă un beneficiu în plus pentru militari, poliţişti şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, un beneficiu care le este refuzat din nou poliţiştilor locali, deşi ei au aceleaşi atribuţii ca şi colegii lor poliţişti în ce priveşte ordinea şi siguranţa publică”, a subliniat viceprimarul Adrian Atomei.

900 de lei, salariu mediu al agenţilor locali braşoveni

În prezent, la Poliţia Locală Braşov sunt 180 de angajaţi care nu beneficiază de niciun spor sau compensaţie pentru orele de muncă suplimentare, astfel că salariul mediu al unui agent local este de doar 900 de lei. Reprezentanţii Primăriei Braşov vor face un memoriu către Guvernul României şi o informare către parlamentarii de Braşov, pentru a semnala această problemă. Potrivit viceprimarului Adrian Atomei, la Parlament s-a aflat un proiect de lege semnat şi de către parlamentari braşoveni, care ar fi trebuit să extindă acordarea normei de hrană şi poliţiştilor locali, însă acesta este blocat la camera Deputaţilor. Au mai fost făcute demersuri şi pentru o ordonanţă de Guvern care să rectifice discriminarea poliţiştilor locali în privinţa acordării normei de hrană, dar şi acestea s-au soldat tot cu un eşec.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*