Stiri Brasov, Turism

Grădina zoologică se va redeschide abia după jumătatea lui august, deşi ultima promisiune era pentru finele acestei luni

Gradina zoologica Noua (2)După o serie de probleme şi întârzieri, lucrările de modernizare a grădinii zoologice din Noua au intrat în linie dreaptă. Cei care se aşteptau însă ca parcul zoologic al Braşovului să îşi deschidă porţile la finele acestei luni, mai au de aşteptat, ţinând cont că, deşi vremea a fost bună în primăvară, lucrările au fost reluate cu o întârziere de peste o lună, din cauza faptului că nu veniseră banii de la Ministerul Mediului (care suportă 75% din valoarea investiţiei), iar constructorul intrase într-un blocaj.

„Estimăm acum că lucrările vor fi definitivate în două luni, astfel ca în cea de-a doua jumătate a lunii august să deschidem porţile grădinii zoologice pentru public. La începutul acestui an, de la bugetul de stat, a fost alocată suma de şase milioane de lei pentru acest proiect de investiţie, dar au fost virate efectiv aproximativ patru milioane, astfel ca până nu am avut aceşti bani, constructorul nu s-a putut apuca de treabă, fiindcă nu avea resursa financiară necesară, ţinând cont că executase nişte lucrări care nu îi fuseseră decontate. Din aceşti bani, mai sunt de virat 2,039 milioane de lei, pe care sperăm să îi primim în scurt timp”, a explicat viceprimarul Adrian Atomei.

5,14 milioane de lei pentru finalizarea proiectului

Pentru a-şi achita întreaga parte pentru acest proiect, Ministerul Mediului va mai trebui să vireze alte 5,14 milioane de lei, partea guvernamentală din acest proiect fiind de 22,23 de milioane de lei, din valoarea totală de 31,12 milioane de lei. „Cel mai probabil, aceşti bani vor fi viraţi după finalizarea lucrărilor. Noi am transmis ministerului mai multe adrese şi sper ca la următoarea rectificare a bugetului de stat, să fie prevăzută şi această sumă”, a susţinut Atomei.

O parte dintre lucrări au fost finalizate deja în întregime, însă mai sunt şi lucrări care au demarat abia de săptămâna trecută, însă nu sunt complexe, iar constructorul a susţinut că vor fi finalizate în cel mult o lună. Viceprimarul Braşovului a precizat că printre lucrările finalizate în proporţie de 100% se numără bucătăria furajeră, casa cu ocol (care este de fapt o gospodărie ţărănească), adăpostul şi ţarcul pentru mistreţi şi cel pentru cerbii carpatini, dar şi reamenajarea lacului. De asemenea, sunt aproape de final, aproximativ 95%, şi lucrările la spitalul veterinar, la adăposturile pentru felinele mari şi pe cele la adăposturile pentru păsări. Ceva mai în urmă sunt lucrările de la cuştile păsărilor şi de la corpul de clădire pentru păsări exotice şi reptile, realizate în proporţie de aproximativ 70 – 75%, dar şi de la adăposturile de râşi şi jaguari şi de amenajare a aleilor şi podeţelor, care nu sunt definitivate decât în proporţie de 80%.

Numai săptămâna trecută, au început amenajările la ţarcurile pentru iepuri, vulpi, jderi, cai, ponei, măgari, dar şi cele de extindere a zonei pentru urşi. În scurt timp va intra în reabilitare şi adăpostul pentru maimuţe şi, săptămâna viitoare, vor demara şi amenajările peisagistice. „Iniţial, pentru maimuţe ţi babuini ar fi trebuit să se construiască un adăpost nou, dar, din cauza devalorizării leului s-a renunţat la lucrare”, a explicat Adrian Atomei.

„Dilema” planetariului

Nu în ultimul rând, lucrările de amenajare a planetariului sunt într-un stadiu destul de avansat, însă există o mică, mare problemă în ceea ce priveşte echiparea acestei clădiri cu sistemul de proiecţie necesar, investiţie care nu a fost cuprinsă în acest proiect.
„Pentru planetariu avem în vedere două variante, ţinând cont că echiparea clădirii costă între 500.000 şi 700.000 de euro. Una dintre variante ar fi ca amenajare acestuia să fie finanţată din bugetul local, alta ar fi ca o firmă specializată să suporte cheltuielile, apoi să administreze acest obiectiv. Deocamdată, nu am luat o decizie în acest sens”, a explicat Atomei.

Prin acest proiect de modernizare suprafaţa funcţională a Grădinii Zoologice va fi extinsă de la 4 la 10 hectare, iar edilii au în vedere ca, pe viitor, parcul să se extindă şi mai mult, astfel ca la Braşov să fie aduse şi alte specii de animale. „Avem posibilitatea de extindere, ţinând cont că grădina este la marginea pădurii şi putem lua un teren de la Regia Pădurilor Kronstadt. Dacă vom fi înscrişi în Asociaţia Internaţională a Grădinilor Zoologice (IASA) vom putea primi gratuit şi alte specii de animale de la alte grădini din lume”, a explicat Atomei.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*