Stiri Brasov

Absolvenţii „Şcolii de Voluntariat” ne învaţă ce înseamnă altruismul

Scoala de Voluntari 2014 (59)O serie de liceeni braşoveni au început să vadă frumuseţea din spatele voluntariatului, o experienţă care nu doar că scoate ce este mai bun din oameni, dar îi şi învaţă cum să-şi dezvolte atuurile. Anul acesta, peste 200 de elevi de la mai multe licee braşovene au participat la proiectul „Şcoala de Voluntariat”, derulat de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Epectasis. Aceştia au absolvit de curând cursul de voluntar, dintre ei remarcându-se în special 22 de liceeni de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, care au fost premiaţi de către organizatori.

Această experienţă de viaţă, prieteniile şi încrederea căpătate de pe urma muncii în folosul comunităţii ca voluntar sunt de nepreţuit, iar aceşti tineri ne dau o lecţie valoroasă: altruismul se învaţă exersând

„Este o stare firească să fii voluntar, iar acest lucru este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Chiar filosofii antici spunea că este un lucru normal să ajuţi, filosoful grec Esop susţinând că «Nici un gest de bunătate, indiferent cât e el de mic, nu e în zadar». Acest lucru ne învaţă şi Biblia. În Evanghelia după Matei ni se explică de fapt ce ar trebui să facă un voluntar şi ce este eficient să facem pentru a ajuta. Şi Sfântul Vasile cel Mare a spus că «Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult». Activitatea voluntarului se referă tocmai la ajutorul pe care îl poţi da unui om aflat în suferinţă. Cât poţi tu, nu trebuie să faci minuni, să îl vindeci sau să îl eliberezi”, a explicat preotul Vasile Goian, preşedintele Asociaţiei Epectasis.

Tinerii liceeni voluntari la Spitalul de CopiiLe-au adus zâmbetul pe buze celor bolnavi

Pentru a învăţa tainele voluntariatului, tinerii au pornit de la zero şi au învăţat cum trebuie să se organizeze şi cum să deruleze astfel de activităţi. Cu sprijinul organizatorilor, tinerii au fost susţinuţi în derularea proiectului „Camera de Joacă”, care a fost de fapt un proiect de animaţie clinică desfăşurat pe parcursul unei săptămâni în luna aprilie, la Spitalul Clinic de Copii. „Prin această acţiune de voluntariat ni s-au deschis noi porţi şi noi orizonturi. Am putut să vedem cum este viaţa celor care ajung la spital, dar mai ales să le alinăm din suferinţă, să îi ajutăm să treacă peste durere, jucându-ne cu cei mai mici dintre ei sau povestind şi împărtăşind experienţe cu cei mai mari”, a mărturisit Andreea Folea, elevă în clasa a IX-a la Colegiul „Andrei Şaguna”, care a participat la această acţiune de voluntariat.

„Şcoala de voluntari” tinde să devină o pepinieră pentru cei care vor să vină în ajutorul altora, chiar dacă îşi rup din timpul lor liber şi nu primesc bani pentru acest lucru. Proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Epectasis va continua tocmai pentru ca tinerii să înveţe ce înseamnă să îţi ajuţi aproapele în momente grele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*