Lucrările la proiectul de amenajare a unei pepiniere pentru Regia Pădurilor Kronstadt ar putea începe vara aceasta, după ce a fost finalizată prima parte a procedurii de licitaţie. Valoare eligibilă a proiectului este de 952.109 Euro, 60% fiind finanţare europeană, şi 40% contribuţie proprie, 380.844 Euro. Lucrările de amenajare efectivă a pepinierei au fost estimate la 2.967.526 de lei, cu tot cu TVA, iar în urma lansării licitaţiei a fost primită o singură perioadă. În următoarea perioadă, aceasta va fi analizată, iar dacă îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate ofertantul va fi declarat câştigător.
„Sperăm să finalizăm cât mai repede evaluarea şi semnăm contractul de execuţie. Este un proiect important pentru noi deoarece eficientizează gestionarea fondului forestier, iar Regia pădurilor Kronstadt nu rămâne doar la stadiul de exploatare a pădurii, ci îşi diversifică activitatea. Anul acesta, pentru prima dată, am reuşit să producem puieţi destinaţi vânzării, iar dacă ne gândim că, după finalizarea acestui proiect, producţia anuală va creşte cu peste 100.000 de puieţi, ne putem da seama cât de importantă devine această activitate pentru veniturile regiei şi, implicit, pentru bugetul local”, a explicat primarul George Scripcaru. Lucrările ar urma să fie finalizate în 14 luni şi să aibă o garanţie de doi ani.
Cameră specială pentru tratarea seminţelor
Amenajarea pepinierei era necesară astfel ca pe viitor să nu se mai cumpere puieţi pentru împăduririle pe cele aproape 15.000 de hectare de fond forestier aflat în proprietatea municipalităţii. Totodată, aceasta ar urma să fie cea mai mare pepinieră din ţară. Pepiniera ar urma să fie amenajată în pădurea de la marginea cartierului Noua, respectiv la marginea drumului forestier care se continuă din strada Plopilor, pe o suprafaţă de 1,87 de hectare.
Pepiniera va fi dotată cu un solar amenajat şi utilat cu sisteme de irigaţie care să ofere culturilor stabilitate şi viabilitate. În pepinieră se vor putea produce numai puieţi cu destinaţie forestieră, respectiv brad, molid, paltin, larice şi alte specii necesare plantărilor care se vor efectua în pădurile aparţinând municipalităţii. Pentru îmbunătăţirea calităţii solului destinat secţiilor de cultură în raport cu cerinţele ecologice ale speciilor care se doresc a fi produse, ţinând cont de rezultatele analizelor de sol rezultate în urma recoltăriide probe de sol din profile special realizate se va adopta varianta de aducere de pământ de împrumut. Stratul de pământ vegetal nou va avea o grosimede 40cm.
Pentru administrarea obiectivului, pază şi depozitare în condiţii sigure, se va realiza o clădire administrativ-operaţională, iar suprafaţa pepinierei va fi împrejmuită pentru a evita distrugerile. Totodată, va fi amenajată şi o cameră specială pentru tratarea seminţelor, unde se va monta un aparat de aer condiţionat pentru asigurarea unei temperaturi scăzute pe o perioadă de 4 luni.