Stiri Brasov

Drumul forestier care va traversa muntele dinspre Noua spre Timiș va fi finalizat abia în noiembrie

Drum forestier Noua - Timisu de Jos (1)Lucrările de amenajare a drumului forestier Crucur, care va crea o legătură directă între cartierul Noua şi Timişul de Jos, au avansat puţin mai greu în ultima perioadă. Constructorul a reuşit să străpungă muntele, iar acum amenajează ultima bucată a acestui drum, respectiv porţiunea dintre zona Dâmbu Morii şi gara din Timişul de Jos, ţinând că pe perioada octombrie 2013 – mai 2014, lucrările au fost sistate, tocmai pentru ca terasamentul de pământ de pe restul porţiunilor de drum să se taseze.

Vremea instabilă din ultima perioadă a dat însă planurile peste cap, astfel că pe o serie de porţiuni nu se poate interveni momentan pentru punerea stratului final de piatră spartă, ţinând cont că utilajele de mare tonaj cu care se lucrează ar rămâne blocate în tină şi ar strica ce s-a făcut până acum. Totodată, mai este lucru şi la amenajarea câtorva poduri şi podeţe de pe acest traseu care va avea o lungime totală de 9,67 km.

„În paralel se lucrează şi la reabilitarea celorlalte drumuri forestiere existente şi am solicitat constructorului să încerce acolo unde este posibil să lucreze şi dacă vremea este nefavorabilă. Pe drumurile existente se poate interveni, pentru că sunt deja amenajate, însă pe noul drum, ţinând cont că este doar terasamentul de pământ finalizat, nu se poate intra cu maşini de mare tonaj cât timp plouă. Sperăm ca până în luna noiembrie toate lucrările să fie finalizate”, a precizat primarul Braşovului, George Scripcaru. Drumul va fi şi o „scurtătură” spre DN 1, dar şi o şosea de agrement, ţinând cont de peisajul mirific al zonei

Alţi 20 de km de drum reabilitaţi

Acest drum face parte din proiectul cu finanţare europeană „Accesibilizarea fondului forestier proprietate publică a Municipiului Braşov, prin construirea  de drumuri noi şi  reabilitarea de drumuri forestiere existente”, şi mai include reabilitarea a altor 20 de km de drum forestier din zona Braşovului, costurile totale fiind de 4,82 milioane de lei. Per total, proiectul este finalizat în proporţie de 70%. Scopul acestui proiect este de a accesibiliza zona forestieră atât pentru valorificarea ei din punct de vedere economic, cât şi pentru a putea asigura lucrările de silvicultură şi, nu în ultimul rând, pentru a putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii sau plimbări cu bicicleta, ţinând cont că peisajul este mirific şi există mai multe zone de belvedere. Lucrările au demarat în luna iunie a acestui a anului trecut.

Pe unde trece noul drum

Traseul noului drum forestier urcă până la o altitudine de aproape 800 de metri, fiind urcuş din Noua până la întâlnirea cu Valea Larga Mică. De aici va fi o porţiune de coborâre, apoi drumul ocoleşte Valea Largă Mare şi din nou devine drum de versant. Drumul va mai înfăşura doua văi paralele cu Valea Largă Mare, iar după ce trece culmea se va încheia ca drum de vale de-a lungul Văii Lungă şi se va racorda la Drumul Forestier Varna. Punctul final al Drumului Forestier Crucur este în localitatea Timişul de Jos, în zona gării.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*