Stiri Brasov

Șase oferte pentru transformarea Județeanului în spital la standarde europene

spitalul judetean brasovSăptămâna aceasta, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au deschis ofertele primite de la constructori pentru modernizarea și consolidarea Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Aceste lucrări au fost estimate la suma de 26,34 de milioane de lei (cu tot cu TVA), iar din acești bani 890.180 de lei, fără TVA, va fi costul lucrărilor de proiectare.
Vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Pascu, a precizat că, cel mai probabil, la finele lunii iunie va fi desemnat și constructorul. „Patru dintre ofertele primite au fost incomplete, așa că le-am dat termen de maximum o săptămână acestor firme să își completeze documentația. Urmează apoi evaluarea din punct de vedere tehnic, care cred că va dura aproximativ trei săptămâni, în contextul în care documentația ce trebuie analizată este extrem de laborioasă, practic de la fiecare firmă avem câte o cutie mare de documente”, a precizat Mihai Pascu.

După ce se va desemna constructorul, termenul de realizare a proiectului tehnic este de 60 zile, pe parcursul acestei perioade constructorul având obligaţia de a depune documentaţiile necesare obţinerii restului avizelor pentru autorizaţia de construire. Reprezentanții CJ Brașov speră ca demararea lucrărilor să nu fie blocată de depunerea unor eventuale contestații. Lucrările propriu-zise ar urma să fie realizate pe o perioadă de un an şi să aibă o garanţie de cinci ani. Reabilitare Corpului B al Județeanului înseamnă și aducerea acestei clădiri la normele sanitare cerute de Uniunea Europeană.

Fiecare salon cu baia sa și cu climatizare

Practic, se vor realiza recompartimentări, astfel ca fiecare salon să aibă grup sanitar, refacerea în totalitate a instalaţiei electrice, de gaz, apă şi, dacă va permite bugetul, şi, apoi, cumpărarea de mobilier şi alte dotări. Lucrările se impuneau în contextual în care Corpul A al Judeţeanului a fost modernizat încă din anul 2008. În cadrul acestui proiect de modernizare se va instala şi un sistem de climatizare în toate spaţiile, respective atât în saloane, cât şi pe coridoare sau în grupurile sanitare, astfel ca pe timp de vară bolnavii să nu mai facă „saună”. Totodată, se va monta şi un sistem de supraveghere video cu timp de stocare minim 10 zile. Sistemul va acoperi întreg corpul B, dar cerinţa CJ Braşov este ca instalaţia să poată fi extinsă pe viitor şi în Corpul A.

Pe lista de investiţii se mai regăseşte şi montarea unui sistem de detecţie şi alarmare în caz de incendiu, instalarea unui sistem de alarmare la fiecare pat cu semnalizare pe hol şi în cabinetul asistenţilor, a unui sistem de distribuţie a semnalului TV, inclusiv prize TV în saloane şi rezerve, dar şi instalarea unui sistem de control acces.

Mai rămâne doar o bucățică din Hiperdia la Județean
De la finele lui iunie, Clinica Hiperdia își va reloca în totalitate activitatea din Spitalul Județean, în noile spații amenajate în fosta uzină Carpatex. Totuși, un spațiu de 172 de metri pătrați va rămâne în continuare închiriat clinicii private, aici urmând să fie desfășurate activitățile medicale de medicină nucleară – scintigrafie și examinări angio – CT. Propunerea de prelungire a închirierii acestui spațiu către Hiperdia a venit de la conducerea Județeanului, care a precizat faptul că, în prezent, nu dispune de asemenea aparatură, iar aceste activități medicale s-au efectuat, până acum, pe baza unui contract de prestări servicii cu Clinica Hiperdia. Plenul CJ Brașov a decis să prelungească acest contract de închiriere, astfel ca activitatea unității sanitare să nu fie perturbată.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*