Stiri Brasov

Contestaţiile amână, pentru a cincea oară, introducerea biletului digitalizat pe RAT

automate-de-bileteLicitaţia pentru implementarea proiectului de informatizare a sistemului de transport în comun a intrat într-un nou impas, după ce o societatea comercială a contestat caietul de sarcini şi la cea de-a doua procedură.

Licitaţia pentru acest proiect a demarat încă de la finele lui noiembrie 2013, însă a fost blocată de patru contestaţii, una dintre acestea ajungând până în instanţă şi tărăgănând şi mai mult procedura, astfel că pe 17 mai 2014 Primăria Braşov a lansat o nouă licitaţie în acest sens. Deşi în noul caiet de sarcini s-a ţinut cont de clarificările impuse de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) la procedura precedentă, pe ultima sută de metri, una dintre societăţile care a depus o contestaţie şi la prima strigare, a contestat şi acest nou caiet de sarcini.

Contestatorul susţine că sunt impuse condiţii restrictive

Firma a susţinut, printre altele, că municipalitate a introdus în documentaţia de atribuire condiţii restrictive de participare la această procedură şi că ar fi favorizat un singur operator economic. Marţi, CNSC a decis să suspende licitaţia lansată de Primăria Braşov, iar aceasta trebuie acum să prezinte o serie de clarificări referitor la problemele semnalate de contestatar. Până când CNSC va da „undă verde”, întreaga procedură este blocată, fiind de altfel una dintre cele mai contestate licitaţii lansate de Primăria Braşov, în ultima perioadă.
În mod normal, la începutul lui iulie, ar fi urmat să fie deschise ofertele, însă, în acest caz se va mai da o nouă prelungire pe termen nelimitat. „Din păcate, am ajuns din nou într-un blocaj cu privire la acest proiect, pentru că una dintre firmele care a contestat şi procedura anterioară, a depus o nouă contestaţie. Este un proiect important pentru Braşov, fiindcă ne permite gestionarea optimă a sistemului public de transport, dar şi pentru că pune la dispoziţia călătorilor un sistem electronic de taxare care poate fi inclus într-un pachet mai larg de servicii, cum ar fi accesul la instituţiile de cultură, la grădina zoologică sau bazinul olimpic din oraş. Sperăm ca această contestaţie să fie soluţionată cât mai repede, pentru a putea continua procedura de achiziţie şi a respecta termenele prevăzute în contractul de finanţare”, a explicat primarul George Scripcaru.

Proiectul trebuie finalizat în 18 luni

Proiectul care este finanţat 98% din fonduri europene are un termen de implementare de 18 luni, iar în cazul în care procedura va mai avea parte şi de alte blocaje, edilii vor trebui să ceară ADR Centru prelungirea perioadei până la care trebuie finalizate lucrările. Investiţia a fost evaluată la suma de 23.993.644,62 lei fără. Primăria a solicitat o finanţare de 20.333.319,63 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de 31.596.105,53 lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional. Informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov va permite taxarea călătorilor prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, respectiv în autobuze vor fi montate aparate care validează călătoria automat la urcarea în autobuz.

În cadrul acestui proiect ar urma să fie modernizate şi 34 de staţii şi să fie instalate 119 panouri de informare pentru călători. Acestea vor oferi informaţii cu privire la graficele de circulaţie sau unele deficienţe apărute. Prin implementarea noului sistem şi autobuzele şi troleibuzele vor putea fi monitorizate prin sisteme GPS.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*