Ţinând cont că vacanţa de vară a elevilor bate deja la uşă, reprezentanţii Primăriei Braşov au demarat procedurile, astfel ca lucrările de reparaţii în şcoli să poată începe încă de la finele lunii viitoare, iar noul an şcolar să nu fie întâmpinat în şantier. În vederea realizării acestor lucrări, edilii au încheiat, anul trecut, un contract – cadru cu zece firme, însă, în funcţie necesarul de lucrări stabilit de către conducerile unităţilor şcolare se vor încheia contracte subsecvente pe fiecare dintre cele 67 de unităţi şcolare din municipiul Braşov. „Am demarat această procedură, astfel încât la finele anului şcolar să se poată începe deja lucrările. Anul acesta, am încercat să acoperim cât mai mult din solicitările şcolilor, astfel ca elevii braşoveni să beneficieze în următorul an şcolar de cele mai bune condiţii de învăţare. Celor 10 firme cu care avem semnat acest contract – cadru le-am pus în vedere ca lucrările de la grădiniţe să fie finalizate înainte de finele lunii august, iar cele din şcoli şi licee, cel târziu în prima săptămână din septembrie”, a precizat primarul George Scripcaru.
Cum s-au repartizat banii
Pentru lucrările curente de reparaţii şi întreţinere în şcoli au fost alocate 6 milioane de lei. Cei mai mulţi bani se vor duce spre cele 21 de licee din Braşov, respectiv 2,3 milioane de lei. Pentru lucrările de reparaţii din cele 17 şcoli necesarul este de 1,9 milioane de lei, iar pentru cele 29 de grădiniţe de 1,78 milioane de lei. Practic, în fiecare unitate se vor face zugrăveli interioare, se vor repara acoperişurile sau hidroizolaţiile, dar şi parchetul lambriurile şi locurile de joacă din curţile acestora, unde este necesar.
Cea mai de anvergură investiţie care va demara vara aceasta, dar care se va finaliza abia la începutul anului şcolar 2015 – 2016, este reabilitarea totală a clădirii vechiului Grup Şcolar de Alimentaţie Publică din Uzina 2. Aici ar urma să se mute elevii Liceului Sportiv, iar pe lângă liceu, până în toamna anului viitor, să fie amenajate şi piste de atletism, terenuri de sport, dar şi sala de sport să fie renovată. Suma totală care este alocată pentru reabilitare acestei clădiri, care a ajuns o ruină în ultimii ani ţinând cont că a devenit ţinta vandalilor şi a hoţilor, după ce liceul a fost închis, este de 2,39 de milioane de lei.
O altă investiţie importantă la capitolul învăţământ este şi reabilitarea termică a Liceului de Arte Plastice Mattis Teutsch, care a fost estimată la suma de 550.750 de lei, în aceşti bani fiind inclusă şi refacerea hidroizolaţiei. „Sunt două lucrări importante pentru noi. Cea de la Uzina 2, pentru că dorim să creăm la Braşov un centru sportiv de performanţă la nivel şcolar şi liceal care să asigure toate facilităţile pentru pregătirea elevilor, iar cea de la Liceul de Arte Plastice este importantă în contextul în care înseamnă eficientizarea costurilor de funcţionare a acestei unităţi şcolare”, a explicat primarul Braşovului. În prima parte a lunii viitoare va fi finalizată documentaţia în vederea lansării licitaţiilor, iar până la jumătatea lunii iunie, reprezentanţii Primăriei Braşov speră că aceasta va fi validată de ANRMAP, astfel ca să se demareze procedura de selecţie a constructorului.