Stiri Brasov

Proiect pentru protejarea biodiversităţii de pe Muntele Tâmpa

*Pentru că atât turiştii, cât şi localnicii, au transformat aria protejată din jurul muntelui într-un coş de gunoi, AMB doreşte să creeze un club de prieteni ai Muntelui Tâmpa şi să îi facă pe braşoveni să realizeze cât de importantă este această zonă pentru oraş

muntele-tampa-Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov va implementa în perioada mai-septembrie 2014, în calitate de custode, şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Şcoala Gimnazială nr. 15 Braşov, Liceul de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” Braşov, Primăria Braşov şi Asociaţia Roadele Pământului Braşov, proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”.
Proiectul a primit finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta „Arii Naturale Protejate”, în urma selecţiei naţionale. Aceasta acordă un sprijin nerambursabil în valoare de 15.590 de lei din totalul de 20.753 de lei la care se ridică proiectul.
Acest proiect este finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta „Arii Naturale Protejate”, în urma selecţiei naţionale.
Scopul proiectului este de a reduce efectele negative ale activităţilor antropice asupra stării de conservare a biodiversităţii din aria protejată Muntele Tâmpa, în urma derulării de acţiuni de conştientizare a localnicilor şi a turiştilor, prin implicarea tinerilor în crearea unui club de voluntari şi prin organizarea Zilei Ariei Protejate Muntele Tâmpa.
Specificul ariei constă în amplasarea în intravilanul localităţii, având o mare accesibilitate pentru localnici, pe 4 trasee montane omologate. De asemenea, în proximitatea telecabinei de sub Tâmpa s-a amenajat parcarea pentru autocare turistice, aşa încât turiştii sunt tentaţi să urce cu telecabina, în special în zona de belvedere. În anul 2013 s-au înregistrat 197.971 de intrări şi/sau ieşiri la telecabină. În acţiunile de control şi monitorizare ale custodelui s-a constatat că activităţile antropice provoacă cele mai importante ameninţări asupra biodiversităţii.
Reprezentanţii Agenţiei Metropolitane susţin că turiştii au lăsat în urma lor vetre de foc sau urme de acces pe lângă potecile amenajate, precum şi deşeuri pe suprafaţa ariei amintite. Grupul ţintă al proiectului este constituit din 200 de elevi şi tineri cu vârste între 10 şi 20 de ani, şi de către localnici şi turişti.

Aplicaţie QRcode pentru informare

În calitatea sa de custode al ariilor naturale protejate Muntele Tâmpa şi Stejerişul Mare, Agenţia Metropolitană Braşov va desfăşura o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a comunităţii privind importanţa păstrării stării de conservare a biodiversităţii din ariile protejate pentru dezvoltarea durabilă, de conştientizare a localnicilor şi turiştilor despre efectele negative asupra stării de conservare a biodiversităţii pe care le pot provoca prin acţiuni proprii, dar şi demersuri de dezvoltare a voluntariatului în rândul tinerilor.
În acţiunea de informare şi conştientizare prevăzută prin proiect, beneficiarul finanţării a ales o formă de informare inovativă – prin crearea unei aplicaţii QRcode prin care cei interesaţi vor putea accesa informaţii la zi despre aria protejată Muntele Tâmpa.
AMB va organiza un eveniment de valorizarea a bogăţiei şi unicităţii faunei şi florei din acest parc natural, precum şi de promovare a produselor locale – prin organizarea unui târg Slow Food. În cadrul evenimentului interactiv „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” vor fi organizate excursii tematice cu implicarea reprezentanţilor mass media şi a voluntarilor, paradă de costume ce reprezintă specii de floră şi faună, acţiuni de igienizare, concurs de fotografie şi expoziţii de fotografii, ateliere de creativitate. De asemenea, prin proiect Agenţia Metropolitană Braşov şi-a propus crearea unui Club de Voluntari „Prietenii Muntelui Tâmpa” – care vor ajuta la acţiunile civice de conştientizare asupra importanţei biodiversităţii locale şi la acţiunile de promovare ale ariei protejate. Totodată, se va organiza o excursie tematică cu elevii braşoveni cu ocazia Zilei Biodiversităţii (22 mai), iar elevii vor fi ajutaţi să identifice specii de floră/faună şi habitate specifice Tâmpei.

Zilele Muntelui Tâmpa vor fi organizate anual

În urma parteneriatului cu Primăria Braşov, AMB şi-a propus ca anual să fie organizat evenimentul „Zilele Muntelui Tâmpa”, fiind ţintită, de asemenea, creşterea numărului de voluntari în cadrul Clubului „Prietenii Muntelui Tâmpa”, care va implica elevii cu vârste începând cu 10 ani, ce vor fi capabili să conştientizeze problemele de mediu şi să influenţeze comunitatea în direcţia luării unor decizii favorabile protecţiei biodiversităţii în aria protejată. Clubul este deschis tuturor doritorilor, indiferent de vârstă.
Demersul Agenţiei Metropolitane Braşov vizează promovarea unei generaţii tinere responsabile şi conştiente asupra rolului conservării şi protejării biodiversităţii în contextul dezvoltării durabile a spaţiului în care trăim.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*