Stiri Brasov

Lucrările abandonate de la Colegiul Transilvania ar putea fi finalizate cu bani europeni

Corp B liceu Transilvania 1În anul 2007, mai multe unităţi de învăţământ din Braşov au intrat în reparaţii capitale printr-un program multianual iniţiat şi finanţat de către Ministerul Educaţiei, care a fost abandonat însă la scurt timp, astfel că şi lucrările au fost blocate.

Primarul George Scripcaru a precizat că mare parte dintre lucrările începute atunci au fost finalizate în decursul anilor cu fonduri de la bugetul local, cum ar fi cele de la Colegiile Naţionale Unirea şi Dr. Ioan Meşotă sau de la şcolile generale 1 (fost 23), 8 sau 27. Unul dintre proiectele care nu au putut fi finalizate a fost cel de consolidare şi reabilitare a Corpului B al fostului Liceu Hidromecanica, actualul Colegiu Transilvania, unde lucrările nu au putut fi definitivate decât în proporţie de 44%. Practic: s-au consolidat parţial pereţii exteriori, s-au realizat lucrări de compartimentare, s-au înlocuit parţial ferestrele din lemn, fiind cheltuite în total 2,11 milioane de lei. Primăria Braşov are acum o şansă să finalizeze investiţia chiar cu bani europeni.

„După ce o mare parte a proiectelor de reabilitare a unităţilor de învăţământ, demarate prin Ministerul Educaţiei, în 2007, au fost finalizate cu fonduri de la bugetul local, pentru că Ministerul Educaţiei a sistat finanţarea, au mai rămas două proiecte nefinalizate, respectiv cel de la fostul Liceu Hidromecanica şi cel de la Colegiul «Meşotă». Dacă pentru proiectul din urmă am depus un proiect pentru obţinerea de resurse din fondul de cooperare elveţiano-român, pentru Corpul B al Colegiului Transilvania am identifiat o altă resură : economiile rezultate din implementarea Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013. În ultima şedinţă de Consiliul Local a fost aprobat proiectul pentru solicitarea finanţării şi sperăm să obţinem fondurile necesare pentru a finaliza aceste lucrări. Este vorba de o investiţie necesară pentru buna funcţionare a acestui liceu, având în vedere că, în prezent, o parte din activitate se desfăşoară la fostul Liceu Astra”, a precizat primarul George Scripcaru.

Cât costă finalizarea lucrărilor

Din cauza volumului mare de lucrări şi a constrângerilor bugetare, până în prezent s-au realizat 44% din totalul lucrărilor preconizate, respectiv 2.110.472,75 lei (ce reprezintă cheltuieli neeligibile în proiect), astfel: s-au consolidat parţial pereţii exteriori, s-au realizat lucrări de compartimentare, s-au înlocuit parţial ferestrele din lemn -a montat o Centrală termică nouă şi s-au făcut lucrările de pregătire pentru înlocuirea instalaţiilor. Costul finalizării lucrărilor a fost estimat la suma de 5.641.729,96 lei (inclusiv TVA), iar Primăria ar urma să achite doar 60.367,42  lei, reprezentând 2 % din cheltuielile eligibile ale proiectului, dacă proiectul va fi declarat eligibil pentru a fi finanţat din fonduri europene.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*