Stiri Brasov

Câţi bani vor fi direcţionaţi de la bugetul local pentru premiile şi bursele elevilor

elevi-clasa-scriuEdilii braşoveni au făcut şi primele estimări de costuri, după ce în ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii Braşovului au aprobat acordarea unor premii în bani tuturor elevilor, care la finele acestui an şcolar obţin premiul I, II sau III, dar şi burse sociale şi de studiu, începând de anul şcolar viitor.

Viceprimarul Adrian Atomei a precizat că în municipiul Braşov sunt 36.607 elevi, iar pentru premierea a minimum 10% dintre aceştia (3.600 de elevi), sunt necesari 720.000 de lei. Viceprimarul a susţinut că în conformitate cu estimările, numărul premianţilor ar putea fi de maximum 20% din numărul total al elevilor braşoveni, astfel că suma necesară pentru premiere s-ar dubla şi ea şi ar ajunge la 1.440.000 de lei. „Cred că este una dintre cele mai bune decizii pe care Consiliul Local le-a luat în ultima vreme, iar aceste sume pe care le vor primi premianţii sunt ca nişte bani de vacanţă. Cred că astfel îi vom stimula pe copii să înveţe mai bine”, este de părere Adrian Atomei.

Totodată, conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, anul trecut, au fost 542 de elevi care se încadrau în criteriile prevăzute de lege pentru acordarea de burse sociale şi 1.582, pentru burse de studiu. Astfel, conform acestor estimări,   pentru plata acestor burse, efortul lunar ar fi 61.000 de lei, respectiv 637.000 de lei/an, ţinând că bursele de studiu se achită numai timp de zece luni, iar cele sociale, pe întreg anul.

Căror elevi li se pot acorda burse

De bursele sociale ar putea beneficia o serie de elevi. Respectiv cei orfani; cei care au diverse probleme medicale; elevii din mediul rural şcolarizaţi în municipiul Braşov, dar şi elevii proveniţi din familii care îndeplinesc cumulativ două condiţii: nu realizează un venit mediu lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim pe economie şi nu deţin terenuri agricole mai mari de 20.000 mp. Bursele de studiu se acordă însă elevilor care provin din familii cu venit lunar pe membru de familie, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie. Totodată, aceştia trebuie să aibă media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Burse sociale date de Primăria Braşov vor fi în cuantum de 25 de lei pe lună, iar cele de studiu, de 30 de lei lunar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*