Stiri Brasov

A plouat cu facilităţi în ultima şedinţă de Consiliul Local: gratuităţi pe RAT, cadouri de sărbători pentru pensionari, dar şi premii în bani pentru elevi

consiliu local brasovŞedinţa ordinară a Consiliului Local Braşov de la finele lunii aprilie a fost una cu cântec, ţinând cont că pentru acest plen, aleşii mai multor grupuri politice din acest for au propus o serie de variante pentru acordarea de facilităţi pe transportul în comun pentru pensionari. Pe ordinea de zi, nu a fost inclus nici unul dintre proiecte, primarul George Scripcaru motivând faptul că nici unul dintre acestea nu avea prevăzută sursă de finanţare.

Social-democraţii, care au propus un proiect de hotărâre prin care să li se acorde gratuitate totală pe RAT tuturor pensionarilor din municipiu în intervalul orar 8.30 – 14.00, au solicitat la începutul şedinţei introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect pentru a fi dezbătut. „Nu aş vrea să propun un proiect care nu are argumentaţia sustenabilităţii. De când a început campania electorală fiecare dă ce nu are. Cei care propun astfel de proiecte trebuie să şi argumenteze care va fi sursa de finanţare. Conform prevederilor guvernamentale, nu putem angaja cheltuieli bugetare, fără a avea şi sursa de finanţare, aşa cum au făcut-o de altfel cei care au propus astfel de proiecte şi care au precizat în proiectul propus doar că «în prezent, nu se poate face o estimare a costurilor suplimentare aferente acestei facilităţi, dar dacă se impune, cu ocazia primei rectificări bugetare se va majora subvenţia acordată transportului în comun»”, a subliniat primarul.

Consilierii PSD s-au supărat  şi au părăsit şedinţa

Cei şase consilieri ai PSD au decis să părăsească sala de şedinţe, văzând că propunerea lor nu este luată în seamă. Mihai Ghirdă, liderul grupului aleşilor locali ai PSD, a precizat faptul că vor organiza cel mai probabil o şedinţă extraordinară în care se va dezbate propunerea lor, la care îi vor invita şi pe toţi pensionarii din municipiu. „Având în vedere că am făcut o propunere, care a fost prinsă în programul nostru electoral din 2012, am solicitat introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Noi am înregistrat proiectul în termenul legal la serviciul de specialitate al Primăriei, dar spre surprinderea noastră au fost introduse spre dezbatere doar proiectele propuse de executivul Primăriei. Am cerut să se supună democratic la vot dezbaterea acestui proiect, dar nu s-a dorit. Dacă există bunăvoinţă am putea aproba această facilitate, ar fi un efort bugetar de 9 – 10 milioane de lei pe an şi am avea de unde să luăm bani, fiindcă cele mai mari cheltuieli sunt pe reparaţii şi întreţinere străzi, salubrizare sau iluminat public, contracte care au fost prelungite înainte de a ne prelua noi mandatul şi care vor expira după ce va expira mandatul nostru”, a subliniat consilierul local Cătălin Leonte, şeful Comisiei de Buget Finanţe.

Şi pensionarii din judeţ vor plăti bilet mai ieftin

În schimb, pe ordinea de zi au fost introduse, la propunerea primarului George Scripcaru, alte două proiecte ce vizează facilităţi pe RAT. Astfel, cei 20 de consilieri prezenţi la şedinţă,  de la PDL, PNL, PC, PPDD, FGDR şi UDMR au votat cu unanimitate de voturi o nouă formă de gratuitate de călătorie cu mijloacele de transport ale RAT pentru pensionari. De la 1 iulie, pensionarii care au venituri de până la o mie de lei vor beneficia de 15 bilete gratuite, care vor fi valabile pe toate liniile, în afară de linia 20. Vor beneficia de această măsură, conform datelor de la instituţiile abilitate, 31.668 de braşoveni, din totalul de 72.048 de pensionari din municipiul Braşov. Gratuitatea care funcţionează până la 1 iulie pentru pensionari rămâne cea de 10 călătorii pentru seniorii care au venituri de 800 de lei /lună.

O altă veste bună votată de consilierii locali prezenţi la şedinţă este aceea că vor beneficia de o reducere de 50% pentru transportul în comun de călători în municipiu si pensionarii braşoveni din restul judeţului, care vin în capitala de judeţ, măsura urmând să se aplice tot din semestrul al doilea al acestui an.

„Aceste proiecte se încadrează şi din punct de vedere procedural şi legal, şi ca oportunitate, şi ca necesitate şi rezolvă anumite chestiuni punctuale. Aceste proiecte nu sunt rodul unor idei doar ale mele, s-au născut ca urmare a acestor propuneri făcute de diverşi consilieri de acordare de gratuitate atât la transportul în comun, cât şi la energie termică. Toţi dau de toate pentru toţi, însă anumiţi consilieri, de la UDMR, PC, de la FDGR , PDL, dar şi PNL, care au fost semnatari ale unor astfel de propuneri, au venit la mine şi am discutat împreună ce s-ar putea face. Am căzut de comun acord că trebuie să găsim soluţii sustenabile. Am primit nişte proiecte care spun ca să dăm gratuitate la toată lumea, pe căldură, transport, chiar şi o intenţie să dăm gratuitate pe taxi, dacă sunt trei elevi, să decontăm şi asta, dar în aceste proiecte nu se spunea care sunt sumele necesare pentru aceste facilităţi, că o să vedem după aceea. Totodată, directorul Regiei de Transport mi-a spus că nu ştie nimic despre aceste proiecte şi că nu are cum să aplice o asemenea facilitate, pentru că o decontare se face pe baza unor criterii, a unor proceduri. Am rămas surprins că de la RAT nu au avut un punct de vedere argumentat, şi că ei au auzit de aceste proiecte din presă despre aceste propuneri, şi nici de la Serviciul Buget nu s-a putut identifica o soluţie şi atunci pe baza discuţiilor pe care le-am avut cu colegii am identificat soluţii punctuale şi posibil de aplicat“, a explicat George Scripcaru.

Tichete cadou de sărbători, de la Primărie

De asemenea, consilierii prezenţi au votat şi acordarea unor tichete valorice de 30 de lei/an pentru cadouri de Crăciun şi de Paşti pentru pensionari, indiferent de veniturile seniorilor. Cel mai probabil, conform intenţiei aleşilor locali, aceştia îşi vor putea achiziţiona direct de la diverse magazine produse de bază, cum ar fi zahăr făină sau ulei, dar şi carne.

În ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii au mai aprobat cu unanimitate de voturi un proiect ce are drept scop stimularea performanţei în şcoli. Astfel, la finele acestui an şcolar, toţii elevii de la clasa I până la clasa a XII-a, din municipiul Braşov, vor primi pe lângă diplome şi cărţi şi câte un premiu în bani. Astfel, cei 20 de consilieri prezenţi la şedinţă au decis ca la finele fiecărui an fiecare elev care obţine premiul I să primească 300 de lei, cei care obţin premiul II, 200 de lei, iar cei care obţine premiul III să primească de la Primărie câte 100 de lei.

Burse sociale şi de merit

Totodată, Primăria ar urma să acorde şi burse sociale pentru elevi, în cuantum de 25 de lei pe lună, dar şi burse de merit, pentru cei cu rezultate deosebite la învăţătură, în cuantum de 30 de lei lunar. „Legea ne dă posibilitatea să alocăm un fond de premiere pentru toţi cei care au rezultate deosebite la învăţătură, astfel încât să stimulă, performanţa în şcoli. Toate fondurile necesare pentru această facilitate sunt clarificate din punct de vedere procedural şi juridic, nu este doar o simplă idee. De două săptămâni, chiar am muncit în continuu pentru a găsi nişte soluţii”, a subliniat primarul George Scripcaru.

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*