Stiri Brasov

Solicitare „de campanie”: preţ mai mic pentru metrul cub de apă şi canalizare, la Braşov

robinet apa, picatura_GsPreţul apei şi al canalizării s-a tot majorat în Braşov începând din anul 2000, astfel că preţul plătit de braşoveni pentru metrul cub de apă rece este unul de top în regiune. Viceprimarul Răzvan Popa a precizat că atât consilierii locali, cât şi cei judeţeni din partea PSD vor solicita forurilor executive, în calitatea de acţionari majoritari ai Companiei Apa Braşov, reducerea tarifelor practicate de aceasta atât pentru apă, cât şi pentru canalizare. „Vom cere reprezentanţilor noştri în Consiliul de Administraţie al  Companiei Apa să solicite o analiză privind reducerea tarifelor la apă şi canalizare. Acelaşi lucru îl vor face şi consilierii judeţeni PSD, şi în forul deliberativ al judeţului, ca şi solicitare către CJ ca for administrativ. Reducerea tarifului ar urma să fie aplicată la nivelul tuturor localităţilor din judeţ deservite de Compania Apa”, a subliniat Răzvan Popa. Acesta a precizat că la nivelul municipiului Braşov s-au făcut încă de anul trecut unele demersuri, care au fost agreate de Apa, în privinţa reducerii sumelor care trebuiau plătită pentru apa pluvială de la şcoli, cimitirul municipal sau alte spaţii aflate în subordinea municipalităţii.

Cât plătim acum pentru apă

Compania Apa a majorat ultima oară tariful perceput pentru apă şi canalizare în vara lui 2013, ajungându-se la un preţ cumulat pentru aceste servicii de 6,93 lei metrul cub, faţă de 6,3 lei metrul cub, cât se plătea până în 30 iunie 2013. Faţă de anul 2000, când un metru cub de apă rece costa 0,37 de lei, până în 2013, tariful a crescut de unsprezece ori, iar pentru canalizare, preţul a urcat de 57 de ori, de la 0,05 lei.

Conform cifrelor oficiale, suntem însă pe locul 14 la nivel de ţară în ceea ce priveşte preţul perceput pe metrul cub de apă. Pe primul loc este Constanţa, unde localnicii plătesc 8,2 de lei pe metrul cub, urmată de Târgovişte, 8,53 lei/mc, Neamţ, 8,18 lei/mc, Buzău, 8,16 lei/mc sau Slatina, cu 7,87 mc. Apă mai scumpă plătesc însă în zona de centru a ţării doar localnicii din Alba, 7,09 lei/mc. Judeţele cu care se învecinează Braşovul au însă preţuri mai mici la apă şi canalizare, conform preţurilor înregistrate la 30 iulie 2013.

La vecini este mai ieftin

Dintre judeţele învecinate, cea mai ieftină apă o are Sibiul, de 5,40 lei/mc, clasându-se astfel pe locul 46, din 49 în acest top naţional. Şi la Sfântul Gheorghe taxele percepute de operatorul din municipiu sunt cu mult mai mici ca în Braşov, de 5,82 lei/mc, iar la Mureş, tariful perceput este de 6,53 lei pe metrul cub. Şi operatorii din Prahova au preţuri mai mici ca la Braşov: Hidro Prahova SA taxează metrul cub de apă cu 6,86 de lei, iar Apa Nova Ploieşti, respectiv operatorul din municipiul reşedinţă de judeţ se numără printre societăţile care au cel mai mic preţ din ţară, de 4,77 lei metrul cub.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*