Stiri Brasov

Centru comunitar de un milion de lei, finanţat din fonduri europene, la Vulcan

Centru comunitar Vulcan _foto primaria brasov_andrei paul 061 (2)Până în toamnă, comuna Vulcan va avea un centru comunitar, a cărui amenajare a demarat încă de luna trecută prin transformarea clădirii vechiului cămin cultural din localitate. În imobilul, care datează din 1913, vor fi amenajate ateliere tematice pentru tineri şi adolescenţi, o sală pentru activităţi culturale şi spaţii pentru diverse activităţi din domeniul serviciilor sociale, dar şi o bibliotecă şi o sală multimedia. Toate acestea pentru a asigura infrastructura necesară pentru revitalizarea tradiţiilor din Ţara Bârsei.

Proiectul este implementat de Primăria Vulcan în colaborare cu Primăria Braşov, investiţia fiind inclusă în lista de proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Braşov şi finanţată prin Programul Operaţional Regional, valoarea totală a proiectului fiind de 2.423.972,80 lei, iar finanţarea nerambursabilă de 1.911.705,60 lei.

Asistenţă şi pentru persoanele aflate în situaţii de risc

„Este un proiect important nu doar pentru comuna Vulcan, ci pentru întreaga Ţară a Bârsei, pentru istoria şi identitatea acestei zone. Prin acest Centru Comunitar încercăm să asigurăm infrastructura necesară revitalizării unor tradiţii  şi obiceiuri din Ţara Bârsei, dar şi o continuitate a acestora prin participarea copiilor la diverse cercuri şi ateliere tematice. Pe lângă aceste activităţi, centrul comunitar va oferi şi asistenţă pentru persoanele aflate în situaţiile de risc social, după modelul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pe care l-am inaugurat marţi la Braşov. Braşovul nu se poate dezvolta de unul singur. Tocmai de aceea am văzut oportunitatea care i s-a oferit oraşului nostru când a fost desemnat pol de creştere ca o oportunitate de dezvoltare a întregii zone, iar rezultatele se văd, inclusiv în comunităţile din jurul Braşovului” , a explicat primarul George Scripcaru.

Lucrările de amenajare a acestui centru au fost estimate la suma de 1.606.830 lei, fără TVA, însă în urma licitaţiei derulate, cea mai avantajoasă dintre cele nouă oferte primite a fost a firmei braşovene Instalaţii Trust SA, care a oferit un preţ de 46% din valoarea iniţială, respectiv de 918.568,5 lei, inclusiv TVA. Muncitorii s-au apucat de treabă încă de la începutul lui martie, iar partea de subsol, unde vor fi atelierele tematice, este aproape gata. „Proiectul Centrului Comunitar în Comuna Vulcan îşi propune dezvoltarea socio-culturală a comunei Vulcan şi a comunităţilor învecinate prin îmbunătăţirea infrastructurii şi crearea de spaţii corespunzătoare desfăşurării acestui gen de activităţi, a unor ateliere tematice pentru copii şi adolescenţi, cluburi şi cercuri ale copiilor, spaţii adecvate bibliotecii publice a comunei, unei săli multimedia, precum şi un cadru propice pentru desfăşurarea de diverse manifestări culturale. Toate aceste activităţi se vor desfăşura într-o strânsă colaborare cu şcoală generală Vulcan, care derulează acest gen de programe. De o deosebită importanţă este şi crearea unui spaţiu corespunzător pentru derularea serviciilor de asistenţă socială, oferite de către administraţia publică tuturor beneficiarilor”, a precizat primarul comunei Vulcan, Gheorghe Călburean.

Un interes comun

Acesta a ţinut să sublinieze şi faptul că accesarea acestei finanţări nu ar fi fost posibil fără sprijinul municipalităţii braşovene, ţinând cont că localitatea de una singură nu ar fi îndeplinit toate condiţiile de eligibilitate. „Este un  model de bună practică despre cum se pot atrage fonduri nerambursabile de către două comunităţi din Zona Metropolitană Braşov în vederea unui interes comun. Agenţia Metropolitană este cea care asigură cadrul necesar pentru realizarea unor astfel de proiecte şi mă bucur că încă un membru al AMB reuşeşte să realizeze un obiectiv important pentru comunitatea pe care o reprezintă, cu fonduri de la Comunitatea Europeană”, a completat şi Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*