Stiri Brasov

Braşovul a primit 15% din suma totală de 74,3 milioane de euro contractată de la Uniunea Europeană

baniLocalităţile din zona metropolitană Braşov au reuşit să depună pentru finanţare cu bani europeni 26 de proiecte care au fost declarate eligibile prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Directorul Polului de Creştere Braşov, Mihail Veştea, a precizat că şapte dintre aceste proiecte au fost deja finalizate, iar în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a banilor alocaţi de la Comisia Europeană au fost decontate aproximativ 15 milioane de euro, adică 15% din suma contractată, care este de 74,3 milioane de euro. „Până la sfârşitul acestui an, ne-am propus să atingem 50% din această sumă”, a precizat Veştea. Printre proiectele care au fost deja finanţate se numără construcţia Pasajului Independenţei, dublarea Pasajului Fartec, amenajare noului drum Coresi, reamenajarea Pieţei Unirii reabilitarea fostului Cinema Patria sau montarea de camere de supraveghere în mai multe unităţi şcolare din zona metropolitană Braşov.

De asemenea, şeful Polului de Creştere Braşov a precizat că, de curând, a fost supusă dezbaterii publice prima variantă a Programului Operaţional Regional 2014-2020, alocările prin această linie de finanţare fiind cu mult mai generoase decât cele pentru perioada 2007-2013.  „Având în vedere că 85% din populaţia Uniunii Europene locuieşte în oraşe, pe noul POR există un capitol separat dezvoltării urbane. De asemenea, se acordă o importanţă deosebită creşterii eficienţei energetice, astfel că vor fi alocate sume consistente pentru reabilitarea termică a instituţiilor publice sau a clădirilor rezidenţiale”, a afirmat Veştea.

Proiecte prioritare la finanţare din 2014

Totodată, o altă axă importantă de finanţare va fi pentru proiectele de mobilitate, cum ar fi de exemplu, introducerea unui operator de transport unic la nivel metropolitan. Mihail Veştea a precizat că, de la jumătatea anulu viitor, zona Metropolitană Braşov va avea un masterplan pe mobilitate „Astfel de documente vor fi elaborate de Minsiterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru toţi polii de creştere din România, astfel încât, pentru aceste zone, să poată fi elaborate strategii privind mobilitatea, careia şi se acordă o mare importanţă”, a subliniat Veştea. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană va finanţa din tranşa 2014 – 2020 şi proiecte integrate pentru dezvoltarea zonelor defavorizate, de la realizarea de locuinţe, la construirea de şcoli sau unităţi sanitare”, a explicat directorul Polului de Creştere.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*