Stiri Brasov

Campusul şcolar de la „Metrom”, o utopie ţinând cont că nici măcar proiectul nu a fost conturat, ci doar… schiţat de faţadă

Campus Metrom ruina 1Ministerul Dezvoltării a deschis o linie de finanţare, din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR), prin care la nivelul ţării s-au aloca 178 de milioane de euro pentru finalizarea lucrările începute la unităţi de învăţământ din ţară. Din păcate, continuarea proiectului campusului şcolar de la Metrom nu a putut fi încadrat în această categorie, întrucât… nu exista documentaţia necesară.

Campusul este unul dintre proiectele vechi ale Braşovului şi, iniţial, urma să fie amplasat în zona Stadionului Municipal. După ce s-a făcut o expertiză a solului s-a constatat, însă, că terenul este mlăştinos şi nu se poate construi. Astfel, edilii au găsit o nouă locaţie, după ce stadionul „Metrom“ a intrat în proprietatea Primăriei. În toamna lui 2008, au început lucrările la sala de sport, care urma să fie gata într-un an, iar un an mai târziu proiectul a fost tras pe linia moartă de Ministerul Educaţiei, care de fapt suporta 80% din valoarea investiţiei, iar de atunci proiectul s-a pierdut pe undeva prin birourile ministerului.

„De fapt, din tot acel campus avem în realitate o sală de sport începută undeva la marginea oraşului, iar pentru restul campusului nu există nici măcar studiu de fezabilitate. Sunt doar nişte desene pe hârtii, un soi de studiu de prefezabilitate. Tehnic, dacă cineva vrea să finanţeze lucrarea, nu are de fapt documentaţia necesară. Pot spune că acest proiect este doar o utopie. Avem nevoie de un campus sportiv la Braşov, fiindcă foarte mulţi dintre elevii Liceului Sportiv vin din judeţ, însă, în aceste condiţii, o simplă sală de sport la marginea unei străzi nu ne poate ajuta cu nimic”, a subliniat viceprimarul Răzvan Popa.

Ruine „moderne”

Astfel, de aproape cinci ani, lângă stadion au rămas doar nişte piloni de beton ridicaţi pentru sala de sport, care se transformă încet, dar sigur în ruine. Reprezentanţii municipalităţii susţin că Ministerul Educaţiei nu a achitat nici până acum suma de 1,3 milioane de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor executate şi facturate.

Teoretic, aşa cum s-a anunţat odată cu demararea lucrărilor la aşa-zisul campus aesta ar fi trebuit să aibă o clădire pentru cursuri (cu 24 de sali de clasă), o sală de sport acoperită, un cămin pentru cazarea sportivilor, două corpuri (pentru scrimă, gimnastică şi box), o cantină, un bloc de garsoniere pentru profesori şi un cabinet medical şi un centru de refacere a sportivilor. Investiţia fusese estimată, în 2008, la 75 milioane de lei, sumă din care 80% trebuia asigurată de minister, diferenţa urmând a fi achitată din bugetul local.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*