Stiri Brasov

Ochii virtuali au început să îşi facă treaba în şcolile din Braşov

Big Brother camere video scoli Foto Primaria Brasov (1)Începând de ieri, sistemul de monitorizare şi securitate montat în nouă şcoli braşovene cu bani de la Uniunea Europeană a început să devină funcţional. Astfel, 299 de camere video de supraveghere au fost montate şcolile generale nr. 2, 3, 4, 11, 15 25, 31, Corpul A al Şcolii Generale nr. 15, Colegiul Naţional „Unirea” şi Colegiul Economic „Andrei Bârseanu”. În toate aceste unităţi de învăţământ au fost montate pe lângă camere şi sisteme antiefracţie, de detecţie a incendiilor şi de control acces, sisteme ce sunt coordonate din dispecerate locale de control conectate la dispeceratul aflat în sediul primăriei.

203 camere la interior, 96, la exterior

În total, au fost montate 203  de camere video pentru interior şi 96 la exterior, la care se adăugă, la fiecare unitate de învăţământ senzori de fum, butoane de panică, sirene interioare şi exterioare şi o centrală de detecţie. Astăzi, edilii împreună cu reprezentanţii societăţii care a montate aceste sisteme complexe au făcut primul teste, astfel ca să vadă dacă într-adevăr, pe lângă camerele de supraveghere şi sistemele de alarmare la incendiu sau antiefracţie sunt funcţionale. „Acest proiect este începutul programului nostru de securizare a tuturor instituţiilor de învăţământ din municipiul Braşov. Este un proiect cu finanţare europeană care pune în practică promisiunea pe care le-am făcut-o braşovenilor, aceea de a-şi şti copiii în siguranţă deplină la şcoală. Într-o etapă următoare ne propunem să extindem acest proiect la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ. Pe lângă siguranţa elevilor, proiectul înseamnă şi o protejare mult mai eficientă a bunurilor, inclusiv a clădirilor, pentru că prin aceste sisteme se monitorizează şi din punct de vedere al protejării şcolilor împotriva incendiilor şi furturilor”, a precizat primarul George Scripcaru. Valoarea contractului de finanţare este de 3.170.509 lei, iar Primăria a achitat doar 2% din aceste costuri.

Se dă alarma la Primărie

Imaginile captate de camerele de supraveghere vor fi stocate cel puţin o lună în dispeceratele de control de la nivelul instituţiilor de învăţământ. Sistemele sunt supravegheate 24 de ore din 24 din dispeceratul Primăriei, unde, imediat este semnalată o alarmă în cazul în care se produce un incendiu sau cineva încearcă să intre prin efracţie în respectiva unitate.

„Camerele sunt conectate atât la dispeceratul Primăriei, însă şi în fiecare şcoală este un dispecerat. În dispeceratul de la Primărie noi o să asigurăm permanenţa, iar în cazul în care apare o alertă, iar aceasta nu este observată din şcoală, cei din dispecerat se sesizează şi anunţă prin 112 instituţiile competente. Totodată, în cazul în care şcolile au contracte cu firme de pază, informaţiile de pe sistemele de supraveghere le sunt transmise şi acestor”, a explicat Cecilia Doiciu, director în cadrul Primăriei Braşov. Edilii speră să reuşească să monteze astfel de sisteme în toate cele 67 de unităţi de învăţământ din oraş.

Prin rezultatele prevăzute în cadrul acestui proiect se urmăreşte reducerea cu 50% a gradului de infracţionalitate la nivelul instituţiilor de învăţământ beneficiare şi cu 20% a timpului de intervenţie a organismelor cu atribuţii în domeniul asigurării siguranţei şi ordinii publice în incinta acestor instituţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*