Stiri Brasov, Turism

Primăria vrea să amenajeze un „derdeluş pe şine” în Poiană. Vezi cum ar putea arăta acesta

Alpine coaster sanie pe sine in Austria (6)Edilii vor ca Poiana Braşov să fie un punct de atracţie atât iarna, cât şi pe timpul verii, iar una dintre atracţii, în sezonul cald, pe lângă centrul de agrement care este în curs de amenajare, ar putea fi şi un traseu pentru sănii, dar pe şine. De fapt este vorba de un „alpine coaster”. Ideea a fost preluată de la austrieci, însă în România există deja o asemenea minunăţie în Fun Park-ul de la Buşteni.

Derdeluşul pe şine de la Buşteni are o jumătate de kilometru lungime, iar sania poate atinge chiar şi 40 de km pe ora. Senzaţia oferită este una unică, ţinând cont că turiştii care aleg acest mijloc de distracţie au parte de o coborâre abruptă, în mare viteză, peste dâmburi, mai ceva ca pe un derdeluş adevărat. La început, distracţia poate părea periculoasă pentru unii, însă, pe tot parcursul traseului pasagerii sunt asiguraţi cu o centură, iar sania are un sistem de frânare automată, în caz c-o ia prea tare la vale.

Soluţia pentru finanţare: fondurile europene sau parteneriatul privat

„În Austria, pe timpul verii, aceste sănii pe şine sunt un punct de atracţie pe turişti, astfel că staţiunile de schi sunt vizitate şi pe timpul verii. Ar fi o soluţie şi pentru Poiana Braşov ca să vină mai mulţi turişti şi vara, fiindcă acum, nu prea au cum să-şi petreacă timpul liber în sezonul cald”, a explicat viceprimarul Adrian Atomei. Ideea amenajării unui „alpine coaster” în Poiană a fost discutată şi cu primarul George Scripcaru, iar edilii au decis să facă un studiu de oportunitate cu privire la implementarea unui astfel de proiect. „Ne-am gândit că am putea obţine chiar şi o finanţare europeană pe componenta de turism în perioada 2014 – 2020 pentru a realiza investiţia. Vom vedea dacă proiectul este eligibil, iar în caz contrar poate vom căuta un partener privat care să realizeze investiţia”, a explicat Atomei.

Reprezentanţii Primăriei îşi propun să amenajeze traseul de sănii pe şine din vârful Postăvarul spre baza pârtiilor, iar traseul să meargă atât prin pădure, cât şi pe traseul instalaţiilor de transport pe cablu, aşa cum de altfel este în staţiunile din Austria. „Am putea amenaja un traseu de aproximativ 5 km, iar dacă staţia de plecare va fi în Postăvarul transportul pe cablu va fi folosit şi pe timp de vară la o capacitate mai mare”, a precizat viceprimarul.

Cu săniuţa, pe pârtie, şi vara

Unul dintre proiectele prioritare ale Primăriei pentru pregătirea sezonului de iarnă viitor în Poiană este amenajarea unui pârtii corespunzătoare pentru săniuş. Edilii vor ca şi această pârtie să poată fi folosită şi vara, urmând a se monta şi un soi de covor din cauciuc peste pământ, astfel ca săniile gonflabile să alunece chiar dacă nu mai este zăpadă. Pârtia va putea fi folosită şi pentru zorbing, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă. Acest sport constă în rostogolirea unei persoane aflată într-o sferă transparentă de mari dimensiuni (de la 2,6 până la 3,8 m diametrul exterior) pe un teren în pantă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*