Stiri Brasov

Se face planul pentru „ocolitoarea” DN 1, pe ruta Brădet – Valea Doftanei

Drumul a fost asfaltat pe portiune de mai putin de un kilometru, in judetul Brasov, acum cateva deceniiIdeea amenajării unui drum paralel cu DN 1, pe Valea Doftanei, care să descongestioneze traficul de pe această rută aglomerată care leagă Capitala de munte este una mai vece, iar consiliile judeţene din Braşov şi Prahova s-au asociat încă din 2008 pentru a realiza această investiţie. Atunci, exista posibilitatea finanţării lucrărilor prin Programul Naţional 10.000 de Drumuri Judeţene, însă linia de finanţare s-a blocat, astfel că şi proiectul a fost abandonat.

Drumul ar fi urmat să lege Braşovul de Câmpina prin Săcele – Pasul Predeluţ – Valea Doftanei, iar, în prezent, este doar un drum forestier. Proiectul a fost inclus pentru finanţarea din noua tranşă de bani alocaţi de Uniunea Europeană în perioada 2014 – 2020. Autorităţile din Braşov şi-au propus ca în acest an să finalizeze documentaţia necesară, ca sa poată obţină o astfel de finanţare. „În acest an, ne-am propus să facem numai partea proiectare, respectiv documentele necesare obţinerii finanţării”, a precizat Mihai Pascu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.

Doar în acte este drum judeţean

Această şosea a fost clasificat ca Drum Judeţean în anii 1970, respectiv DJ 102 I şi se întinde pe o distanţă de 45 de kilometri. Pe mare parte din acest drum nu a fost turnat asfalt niciodată, doar în judeţul Prahova fiind cu asfalt pe raza localităţilor. În Braşov, drumul porneşte din localitatea Brădet, după Barajul Tărlung, dar nu este asfaltat decât pe o porţiune de mai puţin de un kilometru, carosabilul degradându-se ţinând cont că nu a mai fost reparat de câteva decenii.
Pentru modernizarea drumului ar fi nevoie de 45 de milioane de euro, după cum au estimat autorităţile din cele două judeţe, iar odată realizat, acest drum ar putea prelua între 10 şi 15% din traficul uşor de pe DN 1, dar ar putea fi considerat şi un drum de interes turistic şi o alternativă mult mai bună decât autostrada Comarnic-Braşov.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*