Braşovenii mai au timp doar până în data de 31 martie să îşi achite taxa aferentă locului de parcare, altfel, şi-l vor pierde sau vor fi nevoiţi să plătească cât nu face pentru el. Deşi autorităţile le-au mai dat un răgaz la plata banilor, ţinând cont că termenul iniţial era 31 ianuarie, sunt în continuare persoane care se gândesc că vor putea fenta în continuare achitarea acestor bani.
Peste 10.000 de braşoveni nu plătesc în realitate
Astfel, în municipiul Braşov sunt amenajate în total 42.425 de locuri de parcare de reşedinţă, dar, anul trecut, nu s-a plătit taxa aferentă decât pentru 30.267 dintre acestea. Până ieri, doar 25.285 dintre braşoveni şi-au plătit taxa, la care se mai adaugă 1.767 de abonamente gratuite, pentru beneficiarii unor legi speciale, respectiv doar 2.638 de braşoveni şi-au achitat taxa după 31 ianuarie. Numărul celor care plătesc pentru locul de parcare pe care îl ocupă continuă astfel să scadă faţă de anul trecut, în condiţiile în care în municipiul Braşov sunt înregistrate peste 78.000 de autoturisme, dintre care aproape 63.000 pe numele unor persoane fizice. Numărul real al celor care nu plătesc pentru locul de parcare este de peste 10.000, ţinând cont că în ultimii ani nu au mai rămas foarte multe locuri care să nu fi fost încă scoase la licitaţie de Primărie.
De la 0,39 lei, la 14,5 lei pe zi pentru locul de parcare
Reprezentanţii Primăriei Braşov au subliniat faptul că toţi cei care deţin un loc de parcare de reşedinţă mai au timp până în 31 ianuarie să îşi plătească taxa, care este cuprinsă între 120 şi 158 de lei, în funcţie de zonă, altfel, locurile vor fi reatribuite vecinilor care nu aveau până acum parcare, iar, după ce acest proces se va încheia toate locurile rămase libere vor deveni locuri publice pentru ocuparea cărora se va achita taxa de parcare prin SMS. Această taxă este însă cu mult mai mare faţă de taxa de reşedinţă. Costul unei ore de parcare taxată prin acest sistem este de 0,4 euro + TVA, aproximativ 2,23 lei cu tot cu taxa pe valoare adăugată, dacă luăm în considerare un curs de 4,5 de lei pentru un euro, şi de 2,6 euro + TVA, pentru o zi întreagă, respectiv 14,5 lei cu tot cu TVA, faţă de 12 lei cât este în mod normal. Cei care deţin un abonament de reşedinţă plătesc însă doar 0,39 de lei pentru ocuparea locului de parcare.
„Locurile rămase libere în parcările de reşedinţă, după ce se vor face şi reatribuirile, vor fi semnalizate distinct, astfel ca să poată fi folosite de vizitatori, în schimbul achitării taxei prin SMS. Se vor face verificări prin parcări, iar pentru autoturismele care nu au achitată nici taxa de reşedinţă, nici taxa prin SMS, şoferii vor fi sancţionaţi”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
„Vânătoare” prin parcări
Pentru a-i depista pe rău-platnici, inspectorii Primăriei s-au dotat cu aparate performante care la un simplu „click” îi înştiinţează cine este corect şi cine nu. Astfel, dacă nu aveţi abonament pentru respectivul loc de parcare de reşedinţă vă puteţi trezi cu o amendă destul de usturătoare. Dacă nu aveţi abonament pentru respectivul loc de parcare de reşedinţă vă puteţi trezi cu o amendă destul de usturătoare. Cei care vor parca pe un loc care nu este al lor vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 200 şi 300 de lei. Mai mult, dacă au montat şi un sistem de blocare, amenda poate ajunge la 2.000 de lei. Procedura va fi aceeaşi de fapt ca şi în cazul parcărilor publice şi ţinând cont că edilii au întocmit o bază de date virtuală, care conţine inventarul locurilor de parcare de reşedinţă, dar şi cine plăteşte pentru ele, va fi foarte simplu de identificat persoanele care „au uitat” să îşi mai achite taxa de reşedinţă bazându-se pe faptul că nu pot fi depistate.
Un comentariu
Daaa bine ar fi sa vina la mine la bloc unde, din 25 de locuri de parcare amenajate (si ocupate) se platesc taxe pentru aproximativ 7