Stiri Brasov, Turism

Primăria vrea să acceseze o finanţare de 2 milioane de euro pentru a reabilita curtea Bisericii Negre

biserica_neagra_brasovLucrările de reabilitare a curţii Bisericii Negre vor fi realizate după un proiect selecţionat în urma unui concurs de arhitectură organizat de municipalitate în 2011. Valoarea investiţiei este însă de aproximativ 2 milioane de euro, ceea ce ar fi însemnat un efort bugetar destul de mare. Edilii au găsit, de curând, o oportunitate în vederea susţinerii financiare a proiectului prin accesarea unei finanţări nerambursabile prin mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European), ce are drept state donatoare Norvegia, Islanda şi Liechenstein.

„Sunt lucrări importante pentru istoria oraşului nostru şi de aceea am acordat, în primul rând, o mai mare atenţie procedurilor de descărcare arheologică, care au fost definitivate anul trecut. În momentul de faţă, am identificat această sursă de finanţare externă şi lucrăm la elaborarea proiectului pentru accesarea banilor, iar până cel târziu în data de 7 aprilie, trebuie să depunem întreaga documentaţie”, a precizat primarul George Scripcaru.

Pentru proiectele de restaurare a patrimoniului istoric, prin acest program, sunt alocate peste 9,8 milioane de euro, finanţarea fiind de 85% din fondurile de la statele donatoare şi 15% de la bugetul de stat. Valoare maximă a finanţării nerambursabile pentru un singur proiect de dimensiuni mari poate fi de maximum 2 milioane de euro.

Cum ar urma să arate curtea Bisericii Negre

În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti, care şi-a propus tocmai păstrarea calităţii istorice a zonei. În principal, este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.

Zona de lângă Biserica Neagră este extrem de importantă din punct de vedere istoric. Vestigiile descoperite în urma săpăturilor arheologice, mai multe obiecte, dar şi alte clădiri din piatră, atestă faptul că în această zonă au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea.

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*