Stiri Brasov

O nouă contestaţie pune beţe în roate implementării sistemului de e-ticketing pe RAT

automate-de-bileteProiectul de informatizare a sistemului de transport public din municipiul Braşov pare sortit eşecului, după ce finalizarea licitaţiei s-a tărăgănat aproape două luni, din cauza contestaţiilor. După ce Curtea de Apel Braşov a dat un verdict final în cazul contestaţiei depuse Advanced Construct din Cluj-Napoca, o altă firmă a contestat procedura la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Acesta din urmă a decis din nou să suspende licitaţia până va da un verdict, însă, dacă firma se va declara nemulţumită de rezultat poate să apeleze la instanţă.

Primăria Braşov a făcut deja unele clarificări cu privire la anunţul de licitaţie, după contestaţia Advanced Construct, însă firma a vrut cu orice preţ să anuleze licitaţia, aşa că a mers în instanţă. Plângerea formulată de societatea clujană a fost respinsă, fiind considerată neîntemeiată de către magistraţi, care i-au impus acesteia să achite şi cheltuielile de judecată Primăriei Braşov, în cuantum de 4.960 de lei.

Licitaţia a demarat în noiembrie 2013 cu o întârziere contractul de finanţare fusese semnat din aprilie 2013), din cauza faptului că o altă societate contestase achiziţia serviciilor de management pentru acest proiect. Licitaţia ar fi trebuit să se încheie din data de 16 ianuarie, însă din cauza acestor blocaje, după ce şi această ultimă contestaţie se va clarifica, termenul de depunere a ofertelor se va mai prelungi. Lucrările au fost evaluate la suma de 23.993.644,62 lei fără TVA, iar câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 18 luni pentru a duce la bun sfârşit proiectul. Primăria a solicitat o finanţare de 20.333.319,63 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de 31.596.105,53 lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional, cu o cofinanţare de 2%.

Lipsa biletelor şi „golurile” de pe traseu ar fi rezolvate

Informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov va permite taxarea călătorilor prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, respectiv în autobuze vor fi montate aparate care validează călătoria automat la urcarea în autobuz. Conform proiectului, în 30 de staţii vor fi instalate automate de vânzare a cardurilor de călătorie ce pot fi „încărcate” cu un anumit număr de călătorii. În total, ar urma să fie modernizate 34 de staţii şi să fie instalate 119 panouri de informare pentru călători. Acestea vor oferi informaţii cu privire la graficele de circulaţie sau unele deficienţe apărute, ţinând cont că şi autobuzele vor fi atent monitorizate prin GPS. Proiectul ar venit atât în sprijinul regiei, cât şi al braşovenilor ţinând cont că în prezent sunt prea puţine automate de bilete, iar pe timp de seară procurarea unui tichet este o reală problemă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*