Stiri Brasov

Fotogalerie: Maternitatea din Braşov începe să semene a spital european

Maternitatea Brasov lucrari modernizare mansarda (6)Maternitatea braşoveană a început să îşi schimbe înfăţişarea încă de la începutul acestui an, după ce o serie de lucrări care au avut drept scop modernizarea unităţii sanitare au fost definitivate. În ultimul an, Consiliul Judeţean a investit 900.000 de lei, atât pentru montarea unor lifturi noi, cât şi pentru modernizarea unor spaţii, cum ar fi, de exemplu, mansarda unităţii, dar şi transformarea a opt saloane în rezerve de lux.

Nu doar modernizare, ci şi rentabilizare

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, a precizat că meritul este al echipei de conducere, care a venit cu idei de investiţii care să aducă venituri instituţiei, ţinând cont că banii alocaţi de la bugetul de stat sunt tot mai puţini de la un an la altul. „Este un caz fericit la Maternitatea Braşov, fiindcă nu avem multe exemple de aceste gen la unităţile sanitare din judeţ şi trebuie felicitat managerul spitalului. Nu vorbim doar de modernizare şi dotare, ci şi de rentabilizarea activităţii, astfel că am susţinut toate aceste investiţii cu bani de la bugetul judeţului, atât cât am avut, pentru că astfel de investiţii sunt binevenite”, a subliniat Mihai Pascu.

Astfel, amenajarea mansardei Maternităţii, care a costat 400.000 de lei, va fi o adevărată afacere pentru spital. Managerul unităţii sanitare, dr. Mircea Preda, a precizat că în următoarea perioadă spaţiul va fi scos la licitaţie, în vederea amenajării unei cafeterie. „Deocamdată, aici se ţin rapoartele de gardă, dar vrem ca să amenajăm o cafeterie, care să fie utilizată, atât de personal, cât şi de paciente, şi de către aparţinători. Spaţiul era un depozit şi nu fusese deloc amenajat din 1986, de când s-a construit acest corp de clădire. Totodată, aici s-ar putea ţine şi diverse simpozioane medicale, astfel că am veni în sprijinul personalului medical”, a explicat dr. Preda.

Totodată, pentru reamenajarea vechilor saloane şi dotările din noile rezerve s-au cheltuit 240.000 de lei (inclusiv TVA). Practic, au fost amenajate încă 8 rezerve noi, cu 20 de paturi, ajungându-se la un total de 33 de paturi în camere cu condiţii de trei stele.

Preţuri mai mici pentru cazarea în saloanele moderne

„La două rezerve (cu câte două paturi) există o toaletă şi un duş, camerele au televizor, frigider, fierbător pentru apă, iar mobilierul este nou. Putem spune că, pe lângă confortul de cazare, mămicile au de acum şi un confort psihic, pentru că nu trebuie să se teamă că nu găsesc locuri în aceste rezerve“, a precizat managerul Maternităţii. Şi preţurile pentru rezerve au scăzut, astfel mămicile se pot caza în saloanele de lux şi vor plăti 80 de lei pe noapte. Dacă stau mai mult de 5 nopţi preţul scade la 50 de lei pe noapte, iar la peste 15 nopţi, 30 de lei pe noapte. Până în luna ianuarie, preţul era de 120 de lei/zi. Managerului Maternităţii a precizat că, în prezent, există un grad de ocupare de 70% a acestor rezerve.

O altă investiţie care a fost definitivată la Maternitate este montarea a două lifturi noi moderne, respectiv unul pentru persoane şi altul pentru tărgi. CJ Braşov a alocat în acest sens 260.000 de lei, cu tot cu TVA, din bugetul său. „Chiar dacă nu am avut un buget prea mare, am făcut tot posibilul pentru a oferi condiţii cât mai bune în domeniul sănătăţii. Și la Spitalul de Pediatrie a fost dat în funcţiune unul dintre lifturi, respectiv cel pentru persoane. Aici, la solicitarea conducerii spitalului, cele două lifturi nu s-au montat simultan, ci alternativ, pentru a nu se afecta funcţionalitatea instituţiei“, a precizat Mihai Pascu.

În iunie, va fi gata şi ambulatoriul

Vicepreşedintele Consiliului Judeţen Braşov a mai anunţat că, cel târziu în iunie, se vor va finaliza şi lucrările de modernizare a Ambulatoriului Maternităţii, care sunt finanţate din fonduri europene, iar apoi va fi reamenajată şi recepţia unităţii sanitare, cu fonduri de la bugetul judeţului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*