Stiri Brasov

Crescătorii de oi majorează preţul mieilor înainte de Paşte

mieiFaţă de anul trecut, braşovenii care vor să mănânce carne de miel de sărbătorile pascale vor trebui să pregătească mai mulţi bani pentru achiziţia acesteia. Potrivit ciobanilor, preţul unui kilogram de carne de miel va creşte faţă de anul trecut cu aproape 10%, de la 23 la 25 de lei. Cauzele sunt multiple – subvenţia pe cap de ovină a scăzut, s-a adăugat şi impozitul pe animale, dar şi preţul crotaliului, pe care nu-l mai suportă statul, ci fermierul.

Iarna blândă şi abundenţa furajelor au făcut ca primii miei să apară în curţile crescătorilor cu aproximativ două luni mai devreme decât în mod normal. Astfel, în perioada sărbătorilor de Paşte numărul animalelor ar putea fi mai mare decât cel de anul trecut.
Cea mai mare parte a producţiei va lua, însă, calea exportului. Mieii din România sunt preferaţi de ţările arabe, precum Libia sau Siria, de ţările Europei de Vest, iar mai nou de chinezi, care în următorii trei ani şi-au propus să achiziţioneze de la noi nu mai puţin de trei milioane de oi.
Potrivit datelor INS pe segmentul ovinelor si caprinelor, numărul total de sacrificări şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. În 2013, comparative cu 2012. Astfel pentru anul trecut s-a înregistrat un total de 7,190 milioane de capete şi o producţie de 76.599 tone. Tăierile din unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 40%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 39,5%.

Un comentariu

  1. Pingback: Brașov: Crescătorii de oi majorează cu aproape 10% preţul mieilor înainte de Paşte | Agro TV

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*