Ţinând cont că vremea a permis, lucrările la capetele de linie ale RAT Braşov au avansat destul de mult şi pe parcursul sezonului rece, astfel că noile autogări ar putea fi finalizate înainte de termen, respectiv finele lunii iulie 2014. Deocamdată, se lucrează la patru dintre cele cinci terminale pentru care edilii braşoveni au obţinut o finanţare europeană în vederea modernizării, respectiv în Triaj, Rulmentul, Saturn şi Poienelor. Lucrările la capătul de linie din Noua vor începe mai târziu, ţinând cont că sunt cele mai simple, urmând să fie amenajată o singură platformă îmbarcare/debarcare.
Cele mai avansate sunt lucrările la capătul de linie de la Triaj, unde au fost turnaţi toţi pilonii atât pentru copertinele celor şapte peroane, cât şi pentru clădirea de peste 160 mp, care va avea spaţiu pentru activitatea de ticketing, birou de relaţii cu publicul şi informare călători, sală de aşteptare, birou pentru controlori, dar şi grupuri sanitare. Şi la Rulmentul pilonii au fost montanţi în proporţie de 95%, iar la Saturn se lucrează la săparea fundaţiilor şi turnarea pilonilor de susţinere pentru copertine şi clădire.
O parte dintre capete, realizate mai repede
„Este o lucrare importantă pentru municipiul Braşov şi dezvoltarea transportului în comun, în zona metropolitană. De aceea, le-am cerut constructorilor să-şi concentreze forţele către aceste lucrări. Deşi termenul de finalizare este 31 iulie, le-am cerut să încerce ca măcar o parte dintre aceste capete de linie să fie finalizate înainte de această dată”, a precizat primarul George Scripcaru. La capătul de linie Poienelor lucrările sunt mai avansate, fiind turnată 50% din fundaţie şi pregătite armăturile pentru piloni. Clădirile de la toate cele cinci capete de linie vor fi realizate în stil clasic, din cadre de beton armat şi monolit şi pereţi portanţi, prevăzute cu termoizolaţie şi placate pe faţadele principale cu lemn, în vederea integrării în spiritul construcţiilor montane. Acoperişurile se vor realiza din ferme metalice, iar învelitorile pe structuri metalice tip fagure cu tablă pe structură de lemn şi panouri sticlă pe structură metalică.
Costul total al investiţiei este de 18,74 milioane de lei, cu tot cu TVA, faţă de 25,69 milioane de lei, cât fusese valoarea estimată, iar din aceşti bani Primăria va achita doar o cofinanţare de 2%. Lucrările sunt executate de două firme care s-au asociat în vederea definitivării proiectului Eren Cons şi Consal.