Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi Naţionale (CNADNR) a lansat licitaţia pentru dublarea celui de-al doilea tronson al centurii Braşovului, la jumătatea lunii decembrie şi, recent, a prelungit termenul de depunere a ofertelor până în data de 3 martie, faţă de începutul lui februarie, termenul stabilit iniţial. Vestea bună este că în acest proiect a fost cuprinsă şi amenajarea unui pasajului rutier suprateran peste centură, la intersecţia acestei şosele cu drumul judeţean 103 spre Sânpetru. Iniţial, Consiliul Judeţean Braşov a decis să se asocieze cu Primăria Braşov pentru a realiza investiţia, ţinând că era soluţia optimă, în contextul în care în această intersecţie au loc foarte multe accidente, iar în contextul dublării ocolitoarei, traversarea acesteia devenea aproape imposibilă.
Compania de Drumuri, a decis să semaforizeze intersecţia până se va realiza pasajul de peste ocolitoare, însă, deşi corpurile de semafor au fost montate din luna noiembrie a anului trecut, acestea nu sunt funcţionale nici în ziua de astăzi.
Acest tronson care leagă DN 11 de DN 13 a fost realizat de Primăria Braşov, dar numai cu câte o singură bandă pe sens. Şi dublarea acestui segment de şosea a fost gândită iniţial ca un proiect al municipalităţii, inclus în Planul Integrat de Dezvoltare şi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) (69,25%) şi Guvern (30,75%). Ministerul Transporturilor a preluat însă şi aceste lucrări, pe lângă faza a doua a primului tronson şi realizarea celui de-al treilea la solicitarea Comisiei Europene, dat fiind că şi celelalte două lucrări erau executate de Minister, prin CNADNR, finanţate tot cu bani europeni. Lucrările vor fi finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 85% fiind finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Transport.
Câţi bani se vor investi în aceste lucrări
În cei 6,4 km de şosea, care au fost finalizaţi în aproximativ 15 luni, s-au investit 81,8 milioane de lei, adică 18 milioane de euro, la acea vreme. Acum, pentru proiectarea şi executarea dublării acestui tronson, astfel încât să se poată circula în regim de autostradă ca şi pe celelalte două segmente, costurile sunt estimate la 118.256.906,36 de lei, fără TVA, conform anunţului de selecţie a ofertelor lansat de CNADNR, adică peste 26 de milioane de euro. Odată cu lucrările de amenajare a acestei bucăţi de şosea în perioada 2008 – 2009 a fost realizată şi o parte din infrastructura pentru podurile şi pasajele de pe acest traseu, fiind amenajate culeele şi pilele la cele două poduri – peste râul Durbav (de 37 m) şi peste râul Timiş (de 33 m) – şi la pasajul peste calea ferată (de 78,5 m) din zona Stupini. „Sper să se finalizeze cât mai repede procedurile de achiziţie atât la primul tronson de ocolitoare, cât şi pentru dublarea celui de-al doilea tronson, astfel ca să înceapă lucrările şi să putem scoate cât mai repede traficul greu din tot Braşovul, dar şi să avem o ocolitoare pe care să se poată circula în regim de autostradă de la un capăt, la celălalt”, a precizat primarul George Scripcaru.
Oficialii europeni le-au dat „ultimatum” drumarilor să finalizeze întreaga centură, respective cei 18,4 km de pe toate cele trei tronsoane pe care să se poată circula în regim de autostradă, până cel târziu în martie 2015.