*Inspectorii OPC au desfăşurat o acţiune de anvergură la nivel naţional, după ce au descoperit nereguli în Braşov şi Timiş la carnea ambalată de fabrica din Feldioara a germanilor de la Reinert
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au declanşat o adevărată alertă la nivel naţional, după ce în magazine din judeţele Braşov şi Timiş au fost găsite capete sau felii de salam, al căror termen de valabilitate ridicau semne de întrebare. „S-au descoperit într-un lanţ naţional, după care am mers pe firul evenimentelor şi s-a ajuns la fabrica din Braşov, punct de lucru în care se ambalează produsele unui producător din Germania. Termenul de valabilitate este stabilit de către producător. Ori noi am găsit în depozitul fabricii braşovene produse care mai erau în termen pentru trei zile, nefiind încă procesate sau ambalate, operaţiuni ce ar mai necesita o zi, două. După aceasta, firma le dădea un nou termen de valabilitate, de 42 de zile. Pe lângă aspectul prelungirii termenului, nici moral nu este în regulă ca resturile nefolosite de către germani să ne fie nouă bune. Nu ştim dacă acolo erau retrase din magazine sau proveneau direct din fabrică“, a explicat Sorin Susanu, comisarul şef al CRPC.
S-a dispus retragerea de pe rafturile magazinelor a produselor similare
4.212 kilograme din mezelurile suspecte au fost indisponibilizate din depozitul firmei, inspectorii OPC solicitând totodată să li se pună la dispoziţie lista tuturor agenţilor economici unde au ajuns produse similare şi să se dispună retragerea acestora. „Din cauza situaţiei financiare, mulţi oameni cumpără aceste produse, ele fiind ieftine. Însă odată consumate, ele pot avea urmări neplăcute, cum sunt toxiinfecţiile, sau chiar alte neplăceri mai mari, fiind vorba de salam crud“, a mai spus Sorin Susanu. Problema a apărut concomitent, în judeţele Braşov şi Timiş, însă ea există, de fapt, în foarte multe judeţe, mezelurile fiind furnizate în mai multe lanţuri de hypermarketuri din ţară. Firma în cauză riscă o amendă de până la 50.000 de lei, însă conform reprezentanţilor CRPC, se pot sesiza şi organele de urmărire penală, fiind vorba de punerea în pericol a sănătăţii consumatorilor. În cel mai rău caz, se poate ajunge chiar la suspendarea activităţii pe o anumită latură. Doi reprezentanţi ai companiei Reinert, aflaţi la sediul CRPC, au refuzat să dea prea multe explicaţii opiniei publice, rezumându-se la a spune că este vorba doar de o neînţelegere. Ei au mai spus că firma va emite un comunicat de presă cu privire la acest eveniment, dar până ieri acest lucru nu se întâmplase. „Firma se apără spunând că au o notă internă prin care pot prelungi perioada de valabilitate a produselor şi că nu li se pare nimic în neregulă la această situaţie“, a adăugat şeful CRPC.
Direcţia Sanitar Veterinară a stabilit că procedura este legală, însă a sancţionat deficienţe legate de etichetare
La rândul lor, inspectorii sanitar veterinari au verificat produsele pentru a stabili dacă acestea pun în pericol sănătatea oamenilor. Conform reprezentanţilor DSV, procedura de modificare a datei de valabilitate este permisă de lege, dar este nevoie de avizul sanitar veterinar. „S-a demarat o anchetă în urma sesizării primite din partea CJPC Braşov privind o suspiciune de comercializare a unor produse din carne, cu termen de valabilitate depăşit. În urma verificărilor, s-a constatat că unitatea respectivă este autorizată sanitar veterinar pentru procesare, depozitare şi reambalare iar, la data controlului respecta normele şi cerinţele sanitare veterinare. Reambalarea produselor din carne s-a realizat cu respectarea legislaţiei în vigoare. De asemenea, au fost verificate buletinele de analiză obligatorii pentru validarea noului termen valabilitate aplicat, la care nu s-au găsit neconformităţi“, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Practic, produsele primesc de la furnizor un termen de valabillitate pentru produsul vrac, care este menţionat pe declaraţia de conformitate, iar de la data recepţiei, în unitate trebuie realizată ambalarea în vid a acestor produse, doar în termenul de valabilitate emis de furnizor (15 zile). „Capetele şi feliile de salam crud-uscat, ambalate în vid au termenul de valabilitate de 42 de zile de la data amabalării, termen de valabilitate validat prin buletine de analize efectuate de către laboratoare acreditate RENAR“, mai precizează comunicatul citat. Deficienţa constatată de inspectorii sanitari veterinari a fost, însă, cea de etichetare, în sensul în care produsele respective aveau menţionate pe etichetă o denumire generică, fără specificarea sortimentului. „Pentru această neconformitate, unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 2.000 de lei şi a fost dispusă măsura de retragere de la comercializare a unei cantităţi de 9.236 de kg din produsele etichetate incomplet şi dirijarea acesteia către incinerare“, au explicat inspectorii sancţiunea.
3 comentarii
Ar fi trebuit sa invinga rigoarea tipic germana. Dar nemtii au adoptat metodele romanesti….!
deehhh…e mai usor sa copiezi obiceiurile proaste…
deehhh…e mai usor sa copiezi obiceiurile proaste…