Stiri Brasov

Două bănci şi-au prezentat oferta de împrumut pentru aeroport

aeroportul-international-brasov-finantat-de-banci-britaniceLa începutul acestei luni, Consiliul Judeţean Braşov a lansat o licitaţie în vederea obţinerii unui împrumut în valoare de 29,43 de milioane de lei (6,5 milioane de euro), pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov (etapa a III-a) şi pentru reabilitarea consolidarea şi  reamenajare corpului B al Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov. Vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Popa, a precizat că până în momentul de faţă, două bănci şi-au depus ofertele de finanţare, cea mai avantajoasă fiind a unei instituţii bancare de la care autoritatea judeţeană a mai contractat un credit în urmă cu câţiva ani, respectiv BCR. „Este bine că s-a aprobat acest credit, ţinând cont că gradul de îndatorare al judeţului permitea un nou împrumut pe lângă cele existente. Până în 2019, nu vom mai putea lua însă alt credit, fiindcă atunci se vor termina ratele la celălalt împrumut”, a explicat Popa.

Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov s-a situat printre administraţiile judeţene care au avut un grad mic de îndatorare, respectiv care îi permitea să garanteze anumite împrumuturi şi să contracteze noi credite. Astfel, conform datelor prezentate de către Ministerul Finanţelor, CJ Braşov avea un grad de îndatorare de 21,75%, respectiv de 149,2 milioane de lei.
Din împrumutul pe care CJ Braşov vrea să îl ia acum, 5 milioane de euro ar urma să fie destinaţi continuării investiţiilor la aeroport, iar restul pentru finalizarea lucrărilor de la spital, pentru care Consiliul Judeţean a alocat deja o serie de fonduri. Cu aceşti bani se vor realiza, printre altele, instalaţiile de balizaj, canalizarea pluvială, platforma de parcare a aeronavelor, turnul de control, terminalul pentru pasageri, remiza pentru pompieri, uzina electrică şi postul de transformare sau drumul tehnologic.

Creditul pentru aeroport şi spital se va rambursa pe o perioadă de zece ani, iar Consiliul Judeţean aşteaptă oferte şi de la alte bănci până în data de 24 martie, urmând să fie aleasă cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic.
Luna viitoare, când vremea va permite, se vor relua lucrările la pistă, care în cel mult două luni vor fi finalizate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*