Stiri Brasov

Filme pentru toate vârstele, la primul festival de animaţie de la Braşov

sala patria 2Braşovul va găzdui în acest an, pentru prima oară, un festival internaţional de animaţie. Acesta va avea loc în perioada 15 – 18 mai, la Sala Patria, şi va fi organizat de Primăria Braşov, în colaborare cu Asociaţia Este’N’Est, fiind finanţat de Centrul Naţional de Cinematografie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa.

„Ne-am propus să atragem cât mai multe evenimente culturale la Braşov şi am început discuţiile pe această temă cu organizatorii încă din luna decembrie 2013, ţinând cont că  acest festival s-a desfăşurat cu succes la Cluj şi Sibiu. Am stabilit de comun acord cu organizatorii ca ediţia din acest an să aibă loc la Braşov, încheind în acest sens un parteneriat. Evenimentul este gândit şi pentru a atrage turiştii la Braşov. Este un festival internaţional şi vor fi prezentate filme foarte cunoscute”, a precizat Atomei.

Concert în deschidere

Festivalul  „Anim’Est Braşov” se va deschide festiv pe 15 mai, urmând ca noaptea să fie organizat un concert, care, deocamdată, rămâne o surpriză, dar şi unde spectatorii vor putea urmări selecţii din videoclipurile prezentate de Anim’Est la ediţiile anterioare. În deschiderea festivalului sunt programate filme de animaţie ale unui mare regizor, Ladislas Starewitch (1882-1965), pionier al animaţiei cu păpuşi şi unul dintre geniile uitate ale cinematografiei mondiale.

Chiar dacă vorbim de un festival de filme de animaţie, nu toate peliculele vor fi pe gustul celor mici, urmând să fie prezentate şi animaţii pentru toate vârstele şi mai ales toate gusturile, de la filme controversate la documentare.

Ziua de sâmbătă, 17 mai, va fi dedicată în întregime copiilor, urmând să fie prezentate cinci pelicule. Viceprimarul Adrian Atomei speră ca festivalul să devină o tradiţie şi să fie organizat anual la Braşov.

Ce filme vor fi prezentate

Printre filmele care vor rula la ediţia din acest an a Festivalului Anim’Est se numără cunoscutul film australian „Mary and Max“, Adam Elliot, filmul documentar israelian de animaţie „Vals Im Bashir”, regizat în 2008 de Ari Folman. Documentarul urmăreşte călătoria regizorului în scopul de a afla adevărul despre o misiune a Armatei Israeliene, la care a participat la începutul anilor ’80, în timpul Primului Război din Liban, misiune care i-a provocat o pierdere a memoriei. Imagini uitate demult încep să revină la suprafaţă, pe măsură ce regizorul intervievează prieteni vechi şi foşti camarazi de război.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*