Stiri Brasov

„Promoţie” la locuinţele sociale de pe Lânii: avans 10% şi rate lunare pe 25 de ani

Bloc social Lanii BrasovCu ani în urmă, Primăria Braşov a vrut să vândă locuinţele sociale din blocul de pe strada Lânii celor 45 de familii care locuiau cu chirie în respectivul imobil. Cum, majoritatea locatarilor sunt cazuri sociale, preţul, în medie de 35.000 de euro pentru un apartament, a fost destul de mare, astfel că doar 9 dintre chiriaşi au încheiat un contract de vânzare-cumpărare. „Ţinând cont că ratele trebuiau plătite în decursul a zece ani şi se plătea o rată semestrială de 1.300 – 1.400 euro, toţi cei 9 care au încheiat contractul de vânzare-cumpărare au acum restanţe, la care, desigur, se adaugă şi penalităţi. Cea mai mare restanţă este de 10.000 de euro, iar cea mai mică de 1.600 de euro şi majoritatea sunt în imposibilitatea de a mai plăti aceste rate”, a explicat viceprimarul Răzvan Popa.

Rate lunare de maximum 100 de euro

Pentru ca să nu existe riscul ca aceşti chiriaşi să ajungă în stradă, din cauza faptului că nu mai pot plăti aceşti bani, edilii împreună cu RIAL, care administrează imobilul, au găsit o soluţie. Astfel, cei care au contractele de vânzare-cumpărare deja încheiate vor putea plăti suma rămasă de plată în decursul a 25 de ani, în rate lunare, care, practic, nu vor depăşi 100 de euro. „În felul acesta vrem să îi ajutăm şi pe ceilalţi care doreau să cumpere locuinţele, dar nu aveau banii, necesari, şi se vor încadra în aceleaşi prevederi, respectiv 10% avans şi rate lunare pe 25 de ani. Nu se vor reevalua preţurile apartamentelor, pentru că am crea astfel o discriminare între cei care au apucat deja să înceapă procedura de cumpărare şi restul”, a explicat viceprimarul.

În prezent, cei care locuiesc în blocul social de pe strada Lânii plătesc o chirie lunară în cuantum de aproximativ 100 de lei. Viceprimarul Popa a precizat că, în următoarea perioadă, se vor reevalua anchetele sociale pentru familiile care locuiesc în acest imobil, pentru a se vedea dacă mai sunt cu adevărat cazuri sociale sau între timp au obţinut venituri suplimentare şi şi-ar permite o altă locuinţă, în timp ce alţi aproape 2.000 de braşoveni aşteaptă o repartizarea unei locuinţe de la Primărie. „Anchetele sociale le vom face doar celor care vor să rămână în continuare chiriaşi, după ce se va desfăşura şi această nouă procedură de vânzare”, a precizat Popa.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*