Teoretic, la începutul acestei luni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), ar fi trebuit să dechidă ofertele primite pentru dublarea celui de-al doilea tronson de ocolitoare, care a fost construit de Primăria Braşov şi are o lungime de 6,4 km. Adjudecare licitaţiei este însă tergiversată, ţinând cont că drumarii au decis să prelungească pentru a doua oară termenul de depunere a ofertelor, ca urmare a publicării unor noi clarificări, până în data de 26 februarie.
Dublarea celui de-al doilea tronson a fost gândită iniţial ca un proiect al municipalităţii, inclus în Planul Integrat de Dezvoltare şi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) (69,25%) şi Guvern (30,75%). Ministerul Transporturilor a preluat însă şi aceste lucrări, pe lângă faza a doua a primului tronson şi realizarea celui de-al treilea la solicitarea Comisiei Europene, dat fiind că şi celelalte două lucrări erau executate de Minister, prin CNADNR, finanţate tot cu bani europeni.
În cei 6,4 km de şosea, care au fost finalizaţi în aproximativ 15 luni, s-au investit 81,8 milioane de lei, adică 18 milioane de euro, la acea vreme. Acum, pentru proiectarea şi executarea dublării acestui tronson, astfel încât să se poată circula în regim de autostradă ca şi pe celelalte două segmente, costurile sunt estimate la 128.816.763,76 de lei, fără TVA, conform anunţului de selecţie a ofertelor lansat de CNADNR, adică aproape 29 de milioane de euro. Practic costul construcţiei unei noi şosele paralele cu două benzi este cu aproape 60% mai mare decât costul iniţial al proiectului.
Şi şantierul de pe tronsonul I trebuie redeschis
Totodată, pe 26 februarie, CNADNR ar trebui să deschidă ofertele şi pentru continuarea lucrărilor la primul tronson de ocolitoare a Braşovului, care sunt în conservare de mai bine de jumătate de an, după ce constructorul a intrat în insolvenţă. Tronsonul I de ocolitoare, de 7,2 km, ar urma să facă o legătură directă între DN 1, zona Dârste, şi DN 11, ieşirea din Braşov spre Hărman, iar şantierul a fost închis încă din data de 10 iulie, după ce constructorul a intrat în insolvenţă. Finalizarea acestui segment de drum a fost estimată de CNADNR la suma de 88.355.336,51 de lei fără TVA. Lucrările de pe acest tronson nu au fost definitivate decât în proporţie de 56%, iar pentru ceea ce a efectuat constructorul iniţial s-au făcut plăţi de 46.088.979,13 lei fără TVA. Pentru conservarea lucrărilor efectuate se cheltuiesc însă 10.000 de lei lunar, bani care se duc de fapt pe paza lucrărilor pentru a evita dispariţia unor componente sau distrugerea lor. Şefii Companiei de Drumuri au promis că din primăvară lucrările să fie reluate şi să fie finalizate în decursul acestui an. Termenul pentru finalizarea contractului va fi însă, de trei ani de la data atribuirii, potrivit anunţului de participare al CNADNR. Oficialii europeni le-au dat „ultimatum” drumarilor să finalizeze întreaga centură, respective cei 18,4 km de pe toate cele trei tronsoane pe care să se poată circula în regim de autostradă, până cel târziu în martie 2015.