Primăria Braşov trebuie să fie pregătită să facă faţă unor situaţii de urgenţă şi să le ofere alimente şi apă localnicilor cel puţin trei zile de la producerea unui incident, abia după aceea se apelează la rezervele de stat. Municipalitatea are pregătite planuri de intervenţie pentru mai multe situaţii de urgenţă, de la inundaţii sau cutremure, până la potenţiale accidente tehnologice, ţinând cont că în municipiul Braşov mai sunt fabrici care utilizează substanţe chimice, dar şi pentru că prin oraş trece o importantă magistrală de cale ferată pe care sunt transportate substanţe periculoase.
În caz de urgenţă, aprovizionarea se face de la magazin
Cel mai mare pericol care ar putea lovi municipiul, pe lângă un război, ar fi o explozie de amoniac. Respectiva societate care foloseşte în procesul de producţie astfel de substanţe are un plan de intervenţie în cazul producerii unei catastrofe, însă şi Primăria, în conformitate cu legislaţia privind organizarea şi asigurarea activităţii de evacuare în situaţii de urgenţă, are un plan de acţiune. În cazul unei astfel de catastrofe, raza letală este de 400 de metri, însă raza de contaminare după explozie este de 800 de metri. Într-o astfel de situaţie, toate persoanele din respectivul perimetru trebuie evacuate, iar edilii trebuie să le asigure acestora o serie de produse alimentare şi de igienă personală, însă dacă este cazul şi îmbrăcăminte sau încălţăminte, până la îndepărtarea pericolului. „Nu avem aceste produse într-un depozit, pentru că vorbim de produse perisabile, însă în astfel de situaţii de urgenţă putem achiziţiona produsele necesare de la reţelele locale comerciale, în funcţie de numărul de persoane care sunt afectate”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Edilii au identificat deja punctele „nevralgice” din oraş, care pot fi afectate de astfel de situaţii de criză, iar Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Braşov efectuează periodic exerciţii, astfel ca în caz de necesitate intervenţia să fie făcută ca la carte. Anul acesta, pe lângă exerciţii de intervenţie în caz de inundaţii sau cutremur, voluntarii vor face exerciţii şi pe alte situaţii de risc. De exemplu, împreună cu reprezentanţii Regiei Pădurilor Kronstadt, vor simula o intervenţie în cazul unui incendiu de pădure, iar împreună cu angajaţii Tetkron vor face exerciţii de intervenţie în cazul exploziei unor puncte termice sau magistrale de agent termic.
144 de adăposturi civile
Braşovenii trebuie să ştie că în oraş sunt destule adăposturi civile, respectiv 144, şi chiar dacă o serie dintre ele sunt, în prezent, beciuri de murături, cei care le folosesc au fost atenţionaţi că în maximum 24 de ore de la anunţarea unei situaţii de urgenţă care necesită adăpostirea populaţiei în astfel de adăposturi, trebuie să le elibereze.