*Anul trecut compania a făcut primele investiţii în utilaje noi, după ce din 2004 încoace s-au făcut doar reparaţii ale utilajelor existente
Compania Electroprecizia Săcele a demarat anul trecut un program amplu de retehnologizare, după ce ultima achiziţie de acest gen a fost realizată în anul 2004. „Anul trecut a fost primul după aproape 10 ani în care am reuşit să investim un milion de euro în achiziţia de utilaje noi. Din 2004 încoace nu se făcuseră decât reparaţii ale utilajelor existente. Prin aceste investiţii vom deveni competitivi pe piaţă”, ne-a declarat Dumitru Matei, directorul general al grupului de firme Electroprecizia Săcele.
Una dintre companiile grupului – Electroprecizia Electrical Motors – a reuşit să atragă la finele anului trecut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice pentru finanţarea proiectului „Modernizarea şi dezvoltarea activităţii productive desfăşurate de Electroprecizia Electrical Motors”. Valoarea acestui proiect este de 6,3 milioane de lei, jumătate fiind granturi europene. „În acest moment suntem în perioada de implementare, urmând a se finaliza până la sfârşitul acestui an. În cadrul acestui proiect de modernizare şi dezvoltare se vor achiziţiona instalaţii de impregnare, de vopsire în câmp electrostatic, maşini de turnat aluminiu sub presiune a coliviilor-rotor şi maşini de curăţare repere în regim ecologic cu substanţe alcaline”, a declarat Dumitru Matei.
Aceeaşi companie a grupului Electroprecizia a aplicat la mijlocul anului 2013 pentru obţinerea de fonduri necesare dezvoltării puse la dispoziţie de Norvegia, în cadrul Programului Innovation Norway. Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii, productivităţii şi a condiţiilor de mediu în vederea lansării în producţia de serie a motorului electric IE3. Valoarea acestui nou proiect este de 6,5 milioane de lei, din care jumătate reprezintă contribuţia proprie a grupului Electroprecizia. „Şi acest proiect este în faza de analiză finală în vederea aprobării acestuia de către comitetul de creditare, firma noastră aflându-se, după primele evaluări, pe lista scurtă a aplicanţilor”, a spus sursa citată.
Investiţii în cercetare
În ultimii ani, grupul de firme din Săcele a acordat o atenţie sporită proiectelor de cercetare-dezvoltare menite să contribuie la retehnologizarea echipamentelor şi utilajelor de producţie. Pentru a folosi oportunităţi de finanţare nerambursabilă a unor astfel de proiecte, au fost depuse mai multe proiecte de acest fel.
Astfel, prin intermediul proiectului MEF-MAG „Maşini electrice cu eficienţă sporită, prin utilizarea unor soluţii tehnice avansate de predeterminare a proprietăţilor magnetice ale tolelor”, compania urmăreşte dezvoltarea unui model funcţional de motor electric din clasa de eficienţă energetică IE3 (Premium Efficiency Motors). Valoarea totală a proiectului este de 3,2 milioane de lei. Contribuţia Electroprecizia va fi de 1,8 milioane de lei, un grant de 1,1 milioane de lei fiind oferit de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin programul „Parteneriate”. Proiectul, care este deja în derulare cu termen de finalizare în 2015, mai are ca parteneri Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Transilvania Braşov şi ICPE-CA Bucureşti.
Un alt proiect în domeniul cercetării vizează dezvoltarea unui model funcţional de motor electric din clasa de eficienţă IE4 (Super Premium Efficiency Motors). Valoarea proiectului „Cercetări şi inovări în domeniul motoarelor electrice pentru îmbunătăţirea performanţelor energetice, eficienţa superpremium IE4, la consumatori industriali” este de un milion de lei, contribuţia companiei fiind 0,2 milioane de lei. Partener în proiect mai este Universitatea Transilvania.
De asemenea, compania intenţionează să investească 450.000 de lei într-un proiect care vizează „eliminarea zgomotului din motoarele sincrone cu reluctanţă variabilă”, partener fiindu-i de această dată Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Valoarea totală a proiectului „extinderea utilizării motoarelor cu reluctanţă comutată în sisteme de acţionare automată de viteză variabilă” este de 1,8 milioane de lei. Proiectul este în fază de analiză în vederea aprobării.