Stiri Brasov

Primăria Braşov vrea să sterilizeze toţi câinii din oraş, indiferent dacă au sau n-au stăpân pentru a stopa înmulţirea lor excesivă

cainiPrimăria Braşov împreună cu Asociaţia „Milioane de Prieteni” au decis că una dintre cele mai bune soluţii pentru a gestiona problema câinilor fără stăpân este iniţierea unei campanii de sterilizare atât a patrupedelor care au stăpân, în conformitate cu noile prevederile legislative, dar şi a maidanezilor care sunt îngrijiţi de locatarii unor blocuri sau de angajaţii unor platforme comerciale, dar pentru care nu îşi asumă nimeni responsabilitatea. „Eutanasierea nu este o soluţie pe care ne-o dorim şi o vom utiliza doar în cazuri extreme, prevăzute de lege. Campania de sterilizare vizează nu doar câinii deţinuţi de persoane fizice, ci şi pe cei deţinuţi de persoane juridice, în special în zonele platformelor industriale. Conform legii, toţi deţinătorii de câini –  atât persoane fizice, cât şi juridice – trebuie să îşi sterilizeze animalele până cel târziu la 1 ianuarie 2015, sau riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Începând cu luna aprilie, împreună cu Asociaţia «Milioane de Prieteni», vom demara prima etapă de sterilizare, dintre cele patru pe care le vom organiza, etape care vor fi însoţite şi de o campanie de informare publică. Până la demararea acestei campanii vom discuta cu partenerii noştri de la «Milioane de prieteni» găsirea unei soluţii ca această sterilizare a câinilor să fie gratuită dacă deţinătorii de câini au venituri mici, iar pentru ceilalţi să achite doar contravaloarea materialelor”, a precizat primarul George Scripcaru. Totodată, toţi câinii care vor fi luaţi de hingheri de pe străzi şi vor ajunge în adăpostul Primăriei vor fi sterilizaţi.

Câinii nesterilizaţi au probleme de sănătate

Activitatea de sterilizare se va desfăşura atât la adăpostul de la Stupini, cât şi la adăpostul din Triaj al Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, în perioadele: 25 aprilie – 15 mai, 15-30 iulie, 1-15 octombrie şi în luna decembrie. Pentru înscriere pe listele de programare se va suna la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SPGC) – 0268.547.815 sau la Asociaţia „Milioane de Prieteni” (AMP) –  0268.471.202. Pentru persoanele fizice care nu au posibilitatea să se deplaseze cu câinii la unul dintre adăposturi, pe bază de solicitare autorităţile vor asigura şi transportul acestora la unul din cele două adăposturi. „Sterilizarea este benefică pentru sănătatea animalului. Dacă un patruped nu procreează de două ori pe an, se depun hormoni, ce duc la apariţia unor tumori cancerigene. Conform legii, toţi câinii care au stăpân trebuie şi ei sterilizaţi până anul viitor, dacă nu sunt înscrişi în Asociaţia Chinologică şi nu au pedigree”, a explicat Cristina Lapis, preşedintele AMP.

Costul unei proceduri de sterilizare la un cabinet veterinar este în jur de 300-350 de lei, însă, braşovenii care vor veni cu căţeii la cele două adăposturi nu vor trebui să plătească decât materialele sanitare necesare operaţiei, în jur de 50 de lei, restul sumei urmând să fie suportată atât de Primărie, cât şi de asociaţia de protecţie a animalelor.

Ce facem cu câinii de pe platformele industriale

În cea ce priveşte câinii care se află pe platformele deţinute de instituţii şi societăţi comerciale, reprezentanţii Primăriei susţin că aceştia sunt consideraţi proprietatea respectivelor societăţi şi vor avea acelaşi regim ca şi câinii cu stăpâni. Serviciul de Gestionare a Câinilor fără stăpân şi AMP vor identifica numărul de câini deţinuţi, cu acordul proprietarului, şi toţi aceşti câini vor fi identificaţi şi sterilizaţi. „Principala problemă cu care ne confruntăm şi pentru care am primitn umeroase sesizări este a câinilor care stau de fapt pe aceste platforme, dar ajung şi pe stradă şi creează probleme. Vom lua legătura cu cei care administrează aceste platforme, fiindcă de fapt ei îi hrănesc, şi le vom cere să îi aducă la sterilizare şi să îşi ia angajamentul că vor avea grijă de ei”, a subliniat viceprimarul Adrian Atomei.

Conform unei statistici pusă la dispoziţie de Asociaţia Milioane de Prieteni, câinii se reproduc de două ori pe an, iar o femelă naşte în medie 6 pui. 50% dintre pui sunt femele, care, după împlinirea vârstei de 6 luni, sunt apte să facă pui. Utilizând această progresie, ajungem la concluzia că într-un an de zile dintr-o pereche de câini se ajunge, direct sau indirect, la un total de 30 de pui, din care o mare parte ajung pe stradă.

Primarul George Scripcaru a ţinut să sublinieze faptul că doar prin capturarea maidanezilor de pe străzi nu se va rezolva niciodată problema câinilor comunitari, iar aceştia se vor înmulţi în continuare fără control. „Dacă nu îi sterilizăm, cheltuim bani doar pentru întreţinerea lor la adăpost şi o să ajungem şi în situaţia de a-i eutanasia, aşa cum ne obligă legea. Trebuie să luăm măsuri de prevenţie pentru a stopa acest fenomen”, a punctat Scripcaru.

Câţi câini sunt de fapt în municipiul Braşov

Conform estimărilor făcute de către reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni, în municipiul Braşov există în jur de 30.000 câini cu sau fără stăpân. Pe străzile Braşovului sunt însă în jur de 400 de maidanezi, însă alţi 500 sunt „găzduiţi” de diverse platforme industriale sau în curţile altor instituţii. Nu în ultimul rând, în adăpostul din Stupini sunt în jur de 160 de câini, iar la adăpostul AMP din Triaj sunt în jur de 600 de câini.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*