Stiri Brasov

De ce avem nevoie şi ce avantaje avem pentru a organiza Jocurile Olimpice din 2020

fote2013Braşovul are destul de multe şanse să organizeze Jocurile Olimpice de Tineret din 2020, după ce reprezentanţii Primăriei Braşov, alături de cei ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au avut primele discuţii cu oficialii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) în vederea pregătirii candidaturii. Pentru organizarea competiţiei, Braşovul are un contracandidat destul de puternic, oraşul Lausanne, din Elveţia.

Până în luna iunie, Braşovul urmează să îşi pună la punct dosarul de candidatură,  urmând ca în luna august 2015, la Kuala Lumpur (Malayezia), să fie desemnată ţara organizatoare. „Am participat la o şedinţă tehnică cu reprezentanţii Comitetului Olimpic, atât reprezentanţii României, cât şi ai Elveţiei, unde ni s-a explicat ce va trebui să conţină dosarul de candidatură. Cred că avem şanse destul de mari să organizăm această Olimpiadă, fiindcă avem deja o serie de avantaje, iar Comitetul Olimpic vrea să împingă organizarea unor astfel de evenimente şi spre state mai mici”, a explicat viceprimarul Răzvan Popa.

Elveţia are o „bilă neagră”

Pe lângă faptul că organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a fost apreciată de oficialii internaţionali, Braşovul mai are o serie de avantaje. Jocurile ar urma să fie organizate în Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Fundata şi Valea Prahovei. Spre deosebire de Lausanne arealul bazelor sportive este mult mai restrâns. „Avem şanse, pentru că Braşovul are toate facilităţile, dacă vorbim de spaţii de cazare, de infrastructură sportivă, dar şi un areal de organizare mult mai restrâns decât la Lausanne, unde distanţele între cazare şi locul unde se desfăşoară competiţiile sunt foarte mari. De asemenea, satul olimpic poate fi organizat foarte bine într-un singur loc, la Poiana Braşov, unde sunt unităţi de cazare de toate tipurile, iar condiţiile sunt foarte bune”, a explicat Răzvan Popa. Totodată, edilul a mai ţinut să sublinieze faptul că Elveţia are oarecum o „bilă neagră” din partea CIO, fiindcă a refuzat derularea Jocurilor Olimpice din acest an, care se desfăşoară la Soci. „Costurile de organizare erau foarte mari, astfel că a fost nevoie de organizarea unui referendum. Elveţienii nu au fost însă, de acord cu alocare sumelor şi din punctul meu de vedere cred că acest lucru va conta pentru desemnarea ţării care va organiza jocurile de tineret din 2020”, este de părere viceprimarul.

Depunerea candidaturii la Jocurile Olimpice constituie un avantaj şi pentru obţinerea unei finanţări europene în vederea extinderii domeniului schiabil spre Râşnov, iar demersurile făcute de edili pentru conturarea proiectului vor înclina foarte mult balanţa pentru obţinerea dreptului de a organiza competiţiile sportive din 2020. În conformitate cu proiectul conturat de edili, pe partea de Vest a masivului Postăvarul, respectiv spre Râşnov, ar urma să fie amenajate în total cinci instalaţii de transport pe cablu, dar şi mai multe pârtii care să se interconecteze cu cele existente, dar şi un nou la de acumulare, care să alimenteze instalaţiile de zăpadă artificială de pe noul domeniu schiabil.

Avem nevoie de un patinoar şi de o pistă de bob

Totuşi, şi Braşovul are câteva mici dezavantaje, care pot fi însă remediate. De exemplu, va trebui amenajat un patinoar corespunzător desfăşurării probelor de patinaj viteză, în locul celui amenajat provizoriu în Poiană pentru FOTE. Pentru un astfel de patinoar există proiectul, numai că singura piedică care nu a dus la realizarea lui a fost lipsa finanţării. Pe lista de investiţii care ar trebui efectuate cu prioritate se regăseşte şi amenajarea unei piste de bob. O problemă care va trebui rezolvată este însă şi drumul de acces spre baza de biatlon de la Cheile Grădiştei, care s-a dovedit a fi o reală problemă şi la organizarea FOTE. „Dacă Braşovul va organiza această competiţie mondială, atunci putem intra în cursa pentru organizarea unei Olimpiade de iarnă în anul 2030”, a subliniat Popa.

La Jocurile Olimpice Mondiale ale Tineretului participă tineri cu vârste între 14-18 ani, iar numărul sportivilor şi al delegaţiilor care vor participa în 2020 la competiţie va fi de aproximativ 4.000 de persoane, faţă de 2.800 la FOTE.

Singura bază de sărituri cu schiurile din ţară

Înainte de organizarea FOTE în bazele sportive din judeţul Braşov s-au făcut o serie de investiţii, care au fost omologate de federaţiile internaţionale. De exemplu, la Râşnov se află singura bază de sărituri cu schiurile din ţară omologată de Federaţia Internaţională de Schi (FIS). Baza de pe Valea Cărbunării i-a impresionat pe reprezentanţii Federaţiei, care au decis să o includă în albumul care prezintă cele mai frumoase trambuline de sărituri cu schiurile din lume

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*