Stiri Brasov

Câţi bani se vor cheltui în acest an pentru întreţinerea Braşovului

baniiReprezentanţii Primăriei au conturat deja proiectul de buget pe 2014, acesta fiind deja supus dezbaterii publice, iar în şedinţa de Consiliu Local din data de 31 ianuarie urmând să fie aprobat. Primarul George Scripcaru a precizat că necesităţile sunt mai mari însă, bugetul trebuie să fie unul echilibrat, astfel că toate serviciile din subordine vor fi constrânse să se încadreze în anumite sume. Astfel, veniturile proprii estimate de Primărie pentru 2014 sunt de 171 de milioane de lei, la care se adaugă 194.507.000 lei, sume provenite de la bugetul de stat. Referitor la încasările la bugetul pe 2013, primarul a spus că nu s-a încasat suma de 1,7 milioane de lei, din care un milion de lei reprezintă taxa pe timbrul judiciar şi care nu mai poate fi încasată în acest an. În acest proiect, nu au fost cuprinse însă sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, alocate prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, şi sume alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate de Consiliul Judeţean, care nu au fost comunicate încă edililor. În 2013, bugetul Braşovului a înregistrat un excedent, doar teoretic de 40 de milioane de lei, fiindcă edilii nu au rămas de fapt cu bani în plus. „Sunt de fapt nişte sume care nu s-au achitat din lipsă de procedură. De exemplu, am avut o lucrare pentru care nu s-a făcut încă recepţia, astfel că nu s-au dat încă toţi banii constructorului”, a explicat Scripcaru.

Bugetul de reparaţii străzi, tăiat din nou

În continuare la capitolul bunuri şi servicii sumele alocate au rămas mai mici faţă de bugetele de acum doi ani, doar unele servicii publice primind bani în plus, iar de la altele tăindu-se din nou. De exemplu, pentru întreţinerea şi repararea străzilor au fost alocaţi în acest an şi mai puţini bani, respectiv 67.744.000 de lei, faţă de 76,9 milioane în 2013, sau 95,5 milioane de lei acum doi ani. Pentru iluminatul public se vor aloca însă, 8,5 milioane de lei, iar alte 5,7 milioane se vor aloca pentru întreţinerea şi repararea sistemului de iluminat de pe străzile Braşovului.

Mai mulţi bani pentru întreţinerea spaţiilor verzi

Totuşi, pentru unele servicii publice au fost alocaţi bani în plus, faţă de tăierile de anul trecut. De exemplu, pentru amenajarea zonelor verzi şi a parcurilor, se vor cheltui în acest an 5,2 milioane de lei, faţă de 4,8 milioane de lei în 2013, însă suma este diminuată faţă de acum doi ani când s-au cheltuit 5,9 milioane de lei. Pentru achiziţia de material dendrologic s-a păstrat aceeaşi alocare ca şi anul trecut, de 1,5 milioane de lei, iar pentru achiziţia de mobilier urban s-au alocat tot 900.000 de lei ca şi în 2013, însă cu 19% mai puţin faţă de anul trecut, când la acest capitol s-au cheltuit 1,1 milioane de lei.

Astfel, dacă, anul trecut se tăiase foarte mult de la capitolul de reparaţii pentru mobilierul urban şi locurile de joacă, respectiv fiind aprobat un buget de 800.000 de lei, în 2014 se vor aloca 2,3 milioane de lei, iar alte 1,1 milioane de lei pentru achiziţia de noi echipamente pentru locurile de joacă.

Mai mult pentru salubritate, mai puţin la deszăpezire

Ceva bani în plus s-au alocat şi pentru curăţenia de pe domeniul public, respectiv 10.616.000 de lei, faţă de cele 10 milioane de lei alocate în 2013, ţinând cont că în 2012 se cheltuiseră 11,7 milioane de lei.

Edilii speră că iarna viitoare nu va fi foarte grea aşa că nu au alocat alocaţi bani prea mulţi în plus pentru deszăpezire, respectiv o majorare de doar 200.000 de lei, faţă de cele 7 milioane de lei alocate în 2013. Ceva bani în plus au fost alocaţi şi pentru confecţionarea, întreţinerea şi repararea elementelor de siguranţă a circulaţiei, 1,8 milioane de lei, faţă de 1,4 milioane de lei, iar pentru semnalizarea rutieră au fost alocate 4,6 milioane de lei, în timp ce pentru întreţinerea şi repararea intersecţiilor semaforizate 1,1 milioane de lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*